• mulți agricultori au lăsat însămînțările pentru primăvară, deoarece nu dispun de bani • deși anul acesta le-a fost compromisă recolta, unii agricultori au pus din nou rapiță și orzoaică
Agricultorii băcăuani merg cu motoarele în plin în această perioadă, de teamă că-i va prinde frigul anunțat de meteorologi. „Noi am trimis în teritoriu avertizarea meteo, dar multe dintre lucrări sînt în grafic. Oricum, chiar dacă vine frigul, o parte dintre operațiuni se pot face și în aceste condiții. Va fi doar mai greu pentru oameni”, ne-a declarat Ghiță Burtui, directorul adjunct al Direcței Agricole din Bacău. Pînă acum, vremea a ținut cu cei care muncesc pe cîmp, astfel încît multe dintre lucrările specifice toamnei s-au terminat sau sînt pe ultima sută de metri. Astfel, recoltatul florii-soarelui s-a finalizat pe toate cele 5.135 de hectare cultivate. Producția obținută este ceva mai mare decît cea prognozată, în sensul că s-a obținut o producție medie de peste 1.500 de kilograme la hectar. Ceea ce-i nemulțumește pe cultivatori este că prețul oferit de potențialii clienți este relativ mic – în jur de 4.500 de lei/kg -, datorită unei recolte bune la nivel de țară.
Și cartofii au ajuns deja în depozite sau în beciurile oamenilor. Recoltarea lor s-a terminat, iar media de 16 tone/ha este de asemenea mai mare decît s-a previzionat. Principala cultură agricolă la nivel de județ, cea de porumb, va ajunge în cîteva zile integral în hambare. Utimele date culese de specialiștii Direcției Agricole arată că știuleții au fost culeși de pe 96% din cele aproape 94.000 de hectare care au avut această cultură. Producția obținută, puțin peste 3.300 de kilograme porumb boabe la hectar, nu este grozavă, însă faptul că majoritatea țăranilor nu vor sau nu pot să apeleze la hibrizi de mare productivitate și apelează tot la păpușoiul din pătul face ca rezultatele să fie cele existente.
Arăturile și însămînțările de toamnă sînt un capitol oarecum deficitar la nivel de județ. Aici însă trebuie făcută o diferențiere. Arăturile pentru însămînțările de toamnă s-au efectuat în proporție de 93%, în timp ce cele de primăvară s-au făcut doar ici-colo. Mulți lasă această operațiune pentru primăvară, din lipsă de bani, deși se știe că după ce zăpada se topește, iar terenul este mai greu de lucrat. Însămînțarea grîului și a celorlalte plante de toamnă s-a terminat pe trei sferturi din suprafața programată, 16.765 de ha. Deși vremea le-a jucat feste agricultorilor în sezonul trecut, există totuși firme și gospodari care au cultivat din nou rapiță și orzoaică. (Gabriela PASCU)
Lasă un răspuns