Consiliul de conducere al Ligii Asiciatiilor Producatorilor Agricoli din Romania (LAPAR) s-a reunit, ieri, 13 august la Bacau, unde organizatia are una dintre cele mai active filiale – Asociatia Judeteana a Producatorilor Agricoli. Presedintele LAPAR, Adrian Radulescu, vicepresedintele Nicusor Serban si vicepresedintele filialei locale, Laurentiu Baciu, precum si consilierul pe probleme de Politici agricole, Daniel Velicu, de la Ministerul Agriculturii, Padurilor si Dezvoltarii Rurale, s-au intilnit,cu aceasta ocazie, si cu ziaristii. „Printre problemele pe care le-am discutat, la aceasta reuniune – a spus Adrian Radulescu – este sprijinul pe care agricultorii il vor primi in aceasta toamna si perspectiva acestui sprijin in perioada 2010 – 2013. Sprijinul consta acordarea in avans a banilor pe anul 2009, in valoare de 520 de lei, din care fac parte cei 39 de lei subventie pe hectar pentru motorina, 320 de lei reprezinta 70% din subventia pe 2009, iar pina la cei 520 de lei sint subventiile la dobinzile la creditele agricole, care sint considerate ajutor de stat, numai ca aceste credite sint accesate de maxim 8% dintre agricultori”.
Pentru perspectiva 2010 – 2013, inca se poarta negocieri cu Uniunea Europoeana, iar Adrian Popescu spune ca sint discutii pe formele de sprijin, dintre care unele vor disparea, altele vor aparea in alt format, toate fiind in faza de proiect.
Agricultorii au in vedere ca anul 2009 a fost unul potrivnic in multe dintre zonele tarii si pentru o buna parte dintre culturile agricole. Seceta si apoi ploile puternice au dijmuit productia de griu, au afectat calitatea recoltei, iar despagubirile pentru acestea nu au fost inca rezolvate. De asemenea, producatorii mai pun si problema preturilor pentru recolta din acest an, care sint extrem de mici in comparatie cu evolutia pietelor, saracite de produse. Preturile de acum nu tin cont nici de costurile de productie. „Romanii vor minca, in acest an, piine din griu incoltit – a spus Nicusor Serban. Se foloseste in continuare griu foarte slab, cu amelioratori pentru faina. La noi, griul inca nu are pret”. Despre perspectiva urmatorilor trei ani, Nicusor Serban crede ca nu va fi imbucuratoare, pentru ca Romania a plecat cu diferente mari la subventii fata de tarile UE. Diferenta este de circa 200 de euro in minus pentru fermierii romani, in conditiile in care produsele se vind pe aceeasi piata, iar motorina este cumparata cu acelasi pret in UE.
In numarul urmator al ziarului nostru vom reveni cu amanunte de la intilnirea LAPAR de ieri. (Petru DONE)
Lasă un răspuns