Sute de băcăuani și-au depus actele pentru plecarea la muncă în afara țării, însă doar o parte dintre ei și-au găsit. Cei mai mulți au plecat la lucru în industria hotelieră. Ei au fost doriți în Italia, Danemarca, Germania, Spania și Norvegi. În schimb, firmele din Bacău au apelat la lucrători din Rusia, Republica Moldova, Turcia, China și Emiratele Arabe.
Potrivit situației din primele opt luni ale anului, la Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă (AJOFM) Bacău au fost înregistrate aproape 500 de persoane (105 fiind femei) aflate în căutarea unui loc de muncă în spațiul european. Circa o treime dintre solicitanți au doar opt clase absolvite sau o școală profesională, diferența fiind ocupată, cam în aceeași măsură, de cei cu facultate și de cei cu studii liceale. Cele mai multe solicitări au fost înregistrate în primele trei luni ale anului, în perioada următoare apetitul băcăuanilor pentru munca în străinătate fiind în scădere constantă.
Mulți pleacă la muncă pe cont propriu
Mai mult de 85 la sută dintre cei care și-au dorit să plece la muncă afară erau, în special, cei tineri și foarte tineri (între 18 și 35 de ani), precum și cei de vîrstă mijlocie ( 36 – 45 de ani). Mai puțin dornici de a-și căuta norocul printre străini au fost băcăuanii de peste 45 de ani. În total, doar 78 dintre solicitanți au avut norocul să-și găsească de lucru în această perioadă. În comparație cu primele opt luni ale anului trecut, cînd 68 de băcăuani au reușit să-și găsească oficial de lucru în Europa, se constată o ușoară creștere. Angajatorii din Italia, Danemarca, Germania, Spania și Norvegia au fost cei care au apelat, în acest an, la forța de muncă provenită din județ. Cele mai multe persoane și-au găsit de lucru în domeniul hotelier, ca bucătar, ospătar, ajutor de sală, cameristă, muncitor necalificat în gastronomie sau în cel hotelier. „O parte dintre persoanele din baza de date sînt contactate direct de angajator, deci nu poate fi redat numărul exact al persoanelor plasate la nivel județean”, a precizat Daniela Balan, purtătorul de cuvînt al AJOFM Bacău. În plus, majoritatea băcăuanilor au ales să plece pe cont propriu la muncă în afara țării, migrație care nu poate contorizată cu fi exactitate.
Nordicii se dau în vînt după jupuitori de nurci
Interesant că, în cei cinci ani de cînd există Compartimentul Ocuparea Forței de Muncă în cadrul AJOFM, 876 de băcăuani din totalul de 2.173 înscriși în evidențele instituției au fost angajați într-unul dintre statele UE. Și-au găsit de lucru băcăuanii care aveau calificare în meseriile de brutar, spălător de vase, magazioner, vînzător, îngrijitor de bătrîni la domiciliu, babysiter, agricultor, sau chiar de jupuitor de nurci, dar și ca muncitor necalificat în parcuri de distracții sau în construcții. Cei mai interesați de mîna noastră de lucru se pare că au fost germanii, care au căutat și angajat bucătari, ajutor de bucătari, ospătari, barmani, brutari, ajutor în brutărie, pizzari, agricultori, îngrijitori de animale, cameriste, vînzători, muncitori necalificați în diverse domenii etc. Totodată, Austria a căutat și angajat muncitori pentru domeniul forestier, Danemarca – agricultori și lucrători în zootehnie, Finlanda – sudori, iar Franța – kinetoterapeuți. Băcăuanii și-au mai găsit locuri de muncă în Italia, Marea Britanie, Cehia, Spania și Cipru, state care au căutat mai mult agricultori și muncitori în construcții.
Angajatorii băcăuani caută forță de muncă prin Asia
În aceeași perioadă de referință, de cinci ani, 236 de societăți au apelat la Compartimentul Ocuparea Forței de Muncă din cadrul AJOFM pentru a oferta piața muncii locale, dintre care 52 au fost din UE, în special din Belgia. Interesant este că au fost și firme cu sediul în Bacău care au fost interesate să aducă forță de muncă din străinătate. Mai exact, angajatorii băcăuani au dorit să aducă rezidenți din țări non-europene, în special din Rusia, Republica Moldova, Turcia, China și Emiratele Arabe.
Florentin RADU
Lasă un răspuns