• prefectul Cătălin Mardare a trimis în comuna Ghimeș, cea mai grav afectată de inundații, alimente pentru familiile sinistrate • primăria din această localitate a deschis un cont în care pot fi depuși bani pentru familiile rămase sub cerul liber • ieri, ploile au lovit din nou comunele Ghimeș și Brusturoasa
Prefectul Radu Cătălin Mardare a început o colectă de bunuri pentru familiile sinistrate din comuna Ghimeș, cea mai tare afectată de furtunile și inundațiile din ultimele două săptămîni. La sugestia prefectului, primăria din această localitate a deschis și un cont în care se pot depune bani pentru familiile rămase fără locuințe.
Prefectul Mardare a cerut sprijin de la mai multe firme din județ care au trimis ajutoare în zonă. Firmele Agricola Internațional, Your Friend SRL Traian, Fadmar Traian și Cotfas SRL Comănești au trimis la Ghimeș conserve de carne, salam, parizer și alte produse alimentare. Panimon Onești a distribuit familiilor din Ghimeș pîine și produse de panificație. În plus, de la Hidroconstrucția au fost repartizate în comună două vagoane tip locuință, în care li s-a permis să stea temporar familiilor rămase fără casă. Pînă acum, cei mai mulți oameni cărora apele le-au fost înghițite de ape au dormit în incinta Căminului cultural, din centrul comunei Ghimeș. „Au venit și ieri, și alaltăieri, trimise de domnul prefect, ajutoare pentru necăjiți. Bunurile au fost împărțite deja la oameni”, ne-a declarat Dumitru Balcan, primarul comunei Ghimeș. El a precizat că, la sugestia șefilor Prefecturii, a deschis la Trezoreria din Comănești un cont pentru calamități. În acest cont, 50064277870, orice persoană cu suflet mare poate dona bani pentru amărîții care au rămas într-o secundă fără agoniseala de-o viață. Reamintim că sînt cel puțin cinci familii din această localitate care, atunci cînd a venit viitura, abia au izbutit să iasă din case și să se salveze. Sînt adulți și copii care nu mai au decît hainele de pe ei și nici unde dormi, nici ce mînca. Ajutorul celor cu stare materială le-ar fi de un real folos în aceste momente.
Din nefericire, drama locuitorilor din zona de munte a județului nu e nici pe departe încheiată. Ca și cum nu erau suficiente pierderile înregistrate pînă acum, ieri dimineață a început din nou să plouă la Ghimeș și la Brusturoasa. La Ghimeș demaraseră lucrările de refacere a unor drumuri, însă ploile torențiale au distrus toată munca de pînă acum în doar cîteva minute. „A plouat de pe la patru dimineața și a ținut pînă la prînz. Acum, parcă s-a mai domolit ploaia. Tot ce-am făcut pînă acum s-a dus pe apa sîmbetei. În satul Buha, de exemplu, pusesem balast pe uliță, ca să refacem drumul crăpat de ape. Ploile au spălat balastul și prin dreptul uliței curge iarăși apa. A crescut și nivelul pîraielor și, dacă o mai ține așa, riscăm să ne inunde din nou”, ne-a declarat primarul Dumitru Balcan. Pîrîul Bolovăniș, dar și Buha, Bortoșeni și Tărnăuș, stau să dea afară din matcă, așa cum s-a întîmplat și cu două săptămîni în urmă. În zonă lucrează de cîteva zile mai multe utilaje, însă vremea capricioasă a dat totul peste cap.
Prefectul Radu Cătălin Mardare ne-a declarat că a discutat în cursul zilei de ieri și cu Tudorel Drumea, primarul din Brusturoasa, localitate în care a început ieri să plouă din nou fără întrerupere. Mardare a ajuns la concluzia că singura modalitate de a se interveni rapid în zonele cu probleme este achiziționarea unor utilaje special pentru localități în care există pericol de inundații. „Acolo trebuie să-i ajutăm să-și cumpere anumite utilaje. Acestea vor sta în zonă, iar la nevoie să intervină rapid. Dacă se întîmplă să plouă la sfîrșit de săptămînă, e mai greu să găsești utilaje și, oricum, durează pînă ajung acolo și se apucă de treabă”, a explicat prefectul de Bacău. Cătălin Mardare a spus că va încerca să apeleze fie la fonduri de la Consiliul Județean sau agenți economici, dar și la unitățile militare, care se pot lipsi de anumite utilaje, pe care vor să le scoată la casare. Primordial, a mai spus Radu Cătălin Mardare, rămîn lucrările hidrotehnice, cum ar fi refacerea digurilor, a podurilor și podețelor distruse de ape. (Eduard ADAM)
Lasă un răspuns