• primăria din Izvoru Berheciului a primit doar jumătate din ajutoarele promise de Guvern • oamenii de aici, ceva mai gospodari, s-au apucat să-și repare casele lovite de grindină cum au putut
Locuitorii comunei Izvoru Berheciului care au avut acoperișurile afectate de grindina care a bătut în urmă cu trei săptămîni vor putea să înceapă să își repare casele. Aici a sosit o parte din ajutoarele promise de Guvern. „Mașinile cu azbociment au început să vină încă de acum patru zile. Aceste ajutoare sînt binevenite, cu toate că nu acoperă decît jumătate din necesar. Noi am cerut 30.000 de metri pătrați de eternită, dar ne-au fost aprobate doar 16.846 de metri pătrați. Primăria va încerca să împartă eternita în așa fel încît oamenii să fie mulțumiți”, ne-a spus primarul Ion Ciuche.
În sprijinul locuitorilor din comuna Izvoru Berheciului a mai venit și Crucea Roșie și Primăria din Plopana, care au trimis cereale și îmbrăcăminte. „Ajutoarele acestea au fost împărțite în toate satele din comună. Am ținut cont de fiecare familie. Fiecărei persoane i-au revenit cîte zece kilograme de cereale”, susține primarul.
La Izvorul Berheciului, pe lîngă case, au mai fost afectate și clădirile unor școli, cea a bisercii și a căminului cultural. Pentru repararea acoperișurilor acestor clădiri, Guvernul nu a aprobat nici un fel de ajutor. În lipsa fondurilor de la bugetul local, primarul ridică din umeri. „Fostul cămin cultural a ajuns într-o stare foarte proastă. Clădirea care oricum este veche și nerenovată a mai avut de suferit și de pe urma căderii de grindină. La fel se prezintă și patru școli din comună. A mai avut de suferit și clădirea în care intenționăm să deschidem noul Centrul Zonal de Poliție”, a mai declarat Ion Ciuche.
O altă problemă a oamenilor din comună este cea a culturilor. Lanuri întregi de porumb, livezi și grădini de zarzavaturi sînt răvășite complet. Nici măcar florile din curțile oamenilor nu au rămas neatinse. Acum, oamenii vin la primărie ca să ceară despăgubiri, convinși fiind că statul trebuie să îi ajute. „Și eu am avut culturile distruse. Am venit aici pentru că vreau să primesc ajutoare. Eu locuiesc la Brașov, dar mai am aici casa părintească. Am venit aici tocmai pentru a rezolva această problemă.Vreau să îmi primesc dreptul”, cerea un bărbat în fața Căminului Cultural, locul în care sînt depozitate o parte din ajutoare.
Maicile de la mănăstirea din Băimac au reparat singure stricăciunile
Nici maicile de la mănăstirea din satul Băimac nu au scăpat neatinse de furia naturii. Acoperișurile chiliilor și cel al bisericii au fost smulse de vînt sau sparte de grindină. Însă ele au pus mîna imediat pe unelte și s-au apucat de treabă. Au reparat pe unde au putut, cum au putut. „Imediat ce ne-a permis vremea, ne-am apucat de cîrpit acoperișurile care au fost distruse. Toate reparațiile le-am făcut din fonduri proprii. Altfel ne-ar fi plouat în chilii. Și acum mai avem mici probleme, dar le vom rezolva”, ne-a spus părintele Zosima, preotul mănăstirii.
La trei săptămîni de la căderile de grindină, cînd aproape 500 de familii și-au văzut gospodăriile distruse, viața oamenilor pare să intre în normalitate. Oamenii s-au obișnuit cu gîndul că recoltele lor s-au dus, însă tot mai trag speranța că cineva le va oferi despăgubiri. (Oana MĂGUREAN)
Lasă un răspuns