• familia Munteanu este formată din cinci membri, iar venitul lunar al fiecărei persoane nu depășește un milion de lei • proprietarii locuinței, doi pensionari, au în îngrijire un băiat handicapat , fiica și o nepoată • datoriile la întreținere depășesc șapte milioane de lei • disperați, bătrînii au cerut ajutor de la stat
Într-un apartament din strada Mioriței, locuiesc în condiții inumane cinci suflete. Doi bătrîni, cu cei doi copii ai lor, și cu un nepot. Gheorghe Munteanu, capul familiei, are 65 de ani. Este pensionar din 1992, dar, după o viață de muncă, are o pensie mai mică de două milioane de lei. Soția lui, Delia, are 56 de ani și nu are serviciu. În aceeași locuință mai stă și fiica lor, Lidia, și copilul acesteia, dar și Mihai Munteanu, fiul bătrînilor. Acesta din urmă este handicapat psihic de gradul II. Venitul lunar al întregii familii, cu tot cu alocația copilului, ajunge la aproape cinci milioane de lei.
„Toți cinci locuim într-un apartament cu trei camere, care are puțin peste 60 de metri pătrați. Nu zic că nu avem strictul necesar: un frigider, mobilă, dar nu mai putem face față cheltuielilor. Ne-am debranșat de la rețeaua termică și ne-am făcut o sobă cu lemne, că nu mai puteam plăti așa mulți bani pentru căldură”, a început să-și spune necazurile Gheorghe Munteanu.
Problemele familiei au început în 1998, cînd Gheorghe Munteanu a fost internat la secția de cardiologie a Spitalului Județean Bacău, în urma unui infarct. Toți banii s-au dus pe comisioanele medicilor și pe medicamente. În timp, familia a adunat restanțe la întreținere de patru milioane de lei, plus alte trei milioane, pe care a trebuit să le plătească la Termloc, pentru instalarea apometrelor pe scară. „O să achit din pensie, în rate, cîte un milion pe lună. Nu vreau să mă îngrop în datorii”, a adăugat Gheorghe Munteanu.
Ca și cînd aceste probleme financiare nu ar fi fost de-ajuns, Mihai Munteanu, fiul de 35 de ani, este handicapat psihic de gradul II. „Băiatul este din prima căsătorie. Eu am mai avut o nevastă la Suceava, dar, pentru că a dat în patima alcoolului, am divorțat. Darul ăsta îl moștenește și fiul meu, lucru ce face viața celorlalți din familie aproape imposibilă lîngă el. S-a născut cu handicap. Am încercat să-l internăm într-un centru de specialitate, dar se opune cu îndîrjire și nici nu vrea să facă analize. Nici medicamentația nu o respectă. La boala lui nu are voie să bea alcool și cafea, să fumeze, dar el ia o zi, două medicamentele, apoi uită de ele și iar se apucă de băut. Pe cînd avea vreo 20 de ani, a lucrat pe un șantier de construcții, la Comănești, însă într-o zi i-a căzut o scîndură în cap. Acest lucru i-a agravat boala. L-am operat la Iași, dar fără mare succes”, a explicat capul familiei ce probleme au toți din casă din cauza fiului bolnav.
Cu toate aceste necazuri, Gheorghe Munteanu mai are o fărîmă de optimism. De curînd, pensionarul a făcut o cerere la Direcția Generală de Muncă și Solidaritate Socială (DGMSS) din Bacău, în speranța că va primi un ajutor financiar care să-l scoată din necaz. În urma anchetei sociale, inspectorii de muncă au propus ca de la București să i se acorde bătrînului zece milioane de lei. Bani în care omul și-a pus toată speranța și fără de care datoriile lor vor crește și mai mult, fără șanse de a fi acoperite în vreun fel. (C.T.)
Lasă un răspuns