Sorina CHICUȘ
Psiholog clinician – psihoterapeut
www.psihoterapiebacau.ro
Majoritatea dintre noi cunoaștem cel puțin o persoană dependentă de alcool, pe care am vrea să o ajutăm, dar nu prea știm ce să facem. În acest articol voi prezenta alcoolismul pentru a înțelege mai bine ce presupune , care sunt efectele și care sunt soluțiile.
Alcoolismul este definit ca dependența de alcool și ansamblul manifestărilor patologice datorate acestei dependențe. Alcoolismul este o boală primară, cronică, adesea evoluează și poate fi fatală. Dezvoltarea și modul de a se manifesta sunt influențate de factori genetici, psihosociali și de mediu.
Această tulburare se caracterizează prin: neputința persoanei afectate de a controla cantitatea de băutură consumată; interesul pentru alcool; continuarea consumului chiar și atunci când sunt cunoscute consecințele adverse; negare.
De multe ori, alcoolismul apare pe fondul unei asocieri între problemele din familie, din mediu, ori pe fondul unei vulnerabilități crescute. Nu s-a demonstrat încă o legătură clară între un anumit tip de personalitate și alcoolism, dar s-a constatat faptul că tulburarile de personalitate borderline și antisocială se asociază mai des cu alcoolismul. S-a observat că alcoolismul se asociază frecvent cu tulburări de somatizare, anxietate și depresie (60% dintre alcoolici au cel puțin un episod depresiv major în timpul vieții). Atacurile de panică sau anxietatea generalizată pot fi precedate de un consum îndelungat de alcool.
Multe personae nu știu că alcoolismul poate determina următoarele probleme medicale: gastrită; pneumonie; insuficiență hepatică; ulcer; pancreatită; hematom subdural; cardiomiopatie; anemie; neuropatie periferică; sindrom alcoolic fatal; psihoză Korsakoff; demență alcoolică; creșterea riscului de apariție a cancerului de limbă, laringe, esofag, stomac, ficat, pancreas.
În cazul persoanelor dependente de alcool s-a constatat creșterea numărului de tentative de suicid (o rată a suicidului de 60-120 de ori mai mare decât în cazul populației fără această dependență).
Consumul de alcool poate duce la apariția următoarelor tulburări: 1) Intoxicația alcoolică, al cărei element esențial îl constituie prezența de modificări comportamentale sau psihologice dezadaptative, cum ar fi un comportament sexual sau agresiv inadecvat, labilitate afectivă, deteriorarea judecății, deteriorarea funcționării sociale sau profesionale apărute în cursul sau la scurt timp după ingestia de alcool. Intoxicatia alcoolică poate varia de la ebrietate ușoară la insuficiență respiratorie, comă și moarte. 2) Abstinența alcoolică. Dacă persoana dependentă încetează sau reduce consumul excesiv și prelungit de alcool se poate confrunta cu următoarele simptome: hiperactivitate, tremur al mâinilor, insomnie, agitație, anxietate, greață sau vomă, și mai rar crize de grand mal sau halucinații sau iluzii vizuale, tactile sau auditive. Aceste persoane ar trebui să se aștepte ca simptomele de abstinență să înceapă în decurs de 4-12 ore de la momentul încetării sau reducerii uzului de alcool. Simptomele ating maximum de intensitate în cursul celei de a doua zile de abstinență și se ameliorează considerabil în cea de a patra și a cincea zi. 3) Delirium tremens, care se caracterizează prin confuzie, dezorientare, întunecarea conștiinței, tulburări de percepție. Sunt întâlnite frecvent idei delirante, halucinații terifiante cum ar fi diverse animale hidoase sau periculoase, agitație, insomnii, febră, transpirație sau puls mai mare de 100. Netratat, poate dura aproximativ patru-cinci săptămâni. 4) Tulburarea psihotică indusă de alcool se caracterizează prin halucinații auditive pentru cel puțin o săptămână, care apar la puțin timp după reducerea sau sistarea consumului abuziv de alcool. Acest diagnostic se bazează pe istoricul de consum recent de alcool în doze mari și prin confirmarea absenței schizofreniei sau maniei.
De parcă nu ar fi suficiente problemele aduse de alcool, mai putem enumera și alte tulburări ce pot apărea: tulburarea amnezică persistentă indusă de alcool; boli neurologice; boli hepatice etc.
Nu trebuie să uităm de ajutorul psihologului în cazul alcoolismului. Implicarea psihologului este obligatorie, deoarece alcoolismul necesită o abordare terapeutică complexă, amplă și de lungă durată. Este necesară implicarea familiei, medicului psihiatru, psihologului și a asistentului social.
În terapia alcoolismului, ca și în cazul altor tulburări, trebuie avute în vedere individualitatea cazului, relațiile din cadrul familiei și din mediul social, mecanismele de apărare, fondul bolnavului dinaintea apariției tulburării și factorii situaționali. Intervenția psihologică constă în parcurgerea anumitor pași, dintre care enumerăm: stabilirea relației terapeutice bazată pe încredere și respect, identificarea cauzelor care determină consumul de alcool, depășirea mecanismului de negare, identificarea valorilor și resurselor pacientului pentru a crește motivația acestuia de a lupta cu dependența, dezvoltarea unor strategii de adaptare la problemele vieții pentru a nu mai găsi în alcool o salvare, ajutarea pacientului să își clarifice conflictele și să-și controleze comportamentele și stabilirea unei legături cu familia, medicul și asistentul social pentru a forma o rețea de sprijin, respectând totodată confidențialitatea.
Dacă aveți în jurul dumneavoatră personae care se confruntă cu dependența de alcool, încurajați-le să ceară ajutor cât mai curând posibil.
Vă aştept pentru mai multe înformaţii pe site-ul meu: www.psihoterapiebacau.ro şi pe blog: blog.psihologiebacau.ro
Lasă un răspuns