Zi de zi sîntem puși în situația de a alege, de a renunța la un lucru în favoarea altuia. De cele mai multe ori, fie din neglijență, fie din entuziasm ajungem să luăm decizii mai puțin bune. Mă gîndesc în primul rînd la cei care au trecut vara aceasta prin purgatoriul examenelor de admitere la facultate. Fără îndoială, experiența ultimelor luni, în care s-au confruntat cu fel de fel de probleme, i-a maturizat într-un anumit fel. Ei știu probabil cel mai bine cît de important este să știi ce vrei, să știi să iei o decizie corectă atunci cînd este nevoie.
M-aș opri în primul rînd la problema legată de facultate. Sfîrșitul vacanței este asociat de majoritatea celor care trec în clasa a XII-a, cu ultimatumul dat de părinți: ce vrei să faci în continuare, ce facultate vrei să urmezi? Și de aici încep adevărate probleme. Este adevărat că pentru unii este destul de simplu pentru că, pasionați de un anumit domeniu, nu au nevoie de prea mult timp de gîndire. În alte cazuri însă, atît părinții, cît și oropsiții în cauză au multă bătaie de cap pînă reușesc să ajungă la o concluzie.
Cei mai mulți nu știu nici măcar cum să pună problema. Fiecare ar trebui să pornească de la domeniul care îl atrage. Ce îmi place să fac? Dacă pornești de la această idee, cu siguranță îți va fi mai ușor. Pentru încurajare trebuie să ai mereu în vedere faptul că din moment ce faci ceea ce-ți place, este imposibil să nu fii și bun. Trebuie să te vezi în postura de a practica pe viitor respectiva meserie, de a face zi de zi munca pe care o implică.
Aceștia ar fi primii pași. Lăsînd la o parte teoria, din experiența celor care au trecut prin aceste probleme, se pot ușor deduce dificultățile pe care le implică admiterea la o facultate. Așa cum se spune, nu este de ajuns să vrei, trebuie și să poți. Examenele de orice fel necesită multă muncă și, în „economia” contemporană, și mulți bani. Din moment ce te-ai hotărît unde vrei să ajungi trebuie să fii conștient că miza este destul de mare și că factorul decisiv ești tu. Meditațiile particulare, nelipsite în zilele noastre, au și ele împortanța lor. „Îmi amintesc că într-a XII-a, cînd mă pregăteam de admitere, mă loveam de tot felul de probleme. Am încercat să mă pregătesc singură la mate și la economie pentru admiterea la A.S.E., dar a fost destul de greu. Sînt anumite tipare după care se elaborează subiectele, trebuie să prinzi metoda și e dificil dacă nu ți le explică cineva. Aceste probleme depășesc cu mult preocupările profesorilor care predau în liceu, probabil pentru că nu sînt profitabile și din acest motiv trebuie să apelezi la un ajutor, în particular bineînțeles.”, mărturisește Monica T. după ce a trecut prin focul examenului de anul acesta.
Dilemele iau amploare atunci cînd dorințele proprii întră în contradicție cu cele ale părinților. Este de la sine înțeles că părinții își doresc ce e mai bun pentru tine, dar vor totodată și ceva mai puțin costisitor. O facultate ca Medicina sau Dreptul le surîde în condițiile în care au posibilitatea financiară să te susțină, în caz contrar încearcă să-ți sugereze alte alternative și primele facultăți la care se gîndesc sînt cele care te scot pe pîine. În condițiile în care, ca absolvent al unei facultăți de drept îți trebuie cîteva sute de milioane de lei pentru a intra sub aripa unui magistrat, este de înțeles și îngrijorarea părinților. În acestă situație depinde cît de convingător poți fi și mai ales cît de mult îți dorești să urmezi o astfel de facultate. Cu siguranță nimeni nu-ți va sta în cale dacă vrei cu adevărat să faci ceva, ba mai mult chiar, cred că poți conta și pe ajutorul părinților. (Roxana POPA)
Lasă un răspuns