• firma avocatului oneștean a cîștigat dreptul de administrare judiciară a rafinăriei Dărmănești în defavoarea firmei Pricewaterhouse din București • decizia a fost dată de judecători după recursul înaintat de patru dintre creditorii rafinăriei
Avocatul oneștean Alexandru Tabarcea a fost reinstalat ca administrator judiciar la Rafinăria Dărmănești de judecătorii Curții de Apel Bacău. El a fost schimbat la sfîrșitul anului trecut cu firma Pricewaterhouse din București la cererea SNP Petrom, principalul creditor al rafinăriei dărmăneștene. Numirea lui Alexandru Tabarcea ca administrator judiciar la Rafinăria Dărmănești s-a făcut în luna octombrie 2003, odată cu declararea stării de insolvență a societății. La vremea respectivă, judecătorii Secției comerciale a Tribunalului Bacău au avut de ales între patru oferte de preluare a administrării judiciare a rafinăriei: Pricewaterhouse Coopers, societate de anvergură internațională în domeniu, Contexpert Bacău, Sierra Quadrant, tot din Bacău și Profesional Tenarus din Onești. A fost aleasă firma din Onești, condusă de Alexandru Tabarcea, dar, la prima întrunire a Adunării Generale a Creditorilor, care a avut loc pe 15 decemrie 2003, SNP Petrom a cerut înlocuirea administratorului judiciar cu firma Pricewaterhouse.
Cererea era oarecum așteptată, după ce reprezentanții SNP s-au arătat nemulțumiți de raportul întocmit de Tabarcea în luna noiembrie, prin care el a afirmat că principalul vinovat pentru falimentul rafinăriei este sistemul economic din România. Tabarcea a menționat că nu a găsit pe nimeni din conducerea firmei culpabil pentru situația în care se află Rafinăria Dărmănești și a cerut judecătorului sindic să aprobe lichidarea rafinăriei, pentru că nu se mai poate face reorganizarea judiciară a unei societăți ale cărei datorii întrec de zece ori valoarea patrimoniului.
Reprezentantului SNP Petrom a reacționat imediat: „Este deplasat să susții că sistemul este de vină pentru că cineva a semnat tot felul de contracte în dezavantajul rafinăriei. Chiar dumneavoastră ați precizat aici care era valoarea salariului mediu la rafinărie (8,7 milioane de lei pe lună, n.r.) sau că valoarea serviciilor de pază ajungea lunar la aproape două miliarde de lei. Cine a semnat aceste contracte? Nu este de vină managerul firmei cumva pentru aceste lucruri?”, l-a întrebat avocatul SNP Petrom, Marilena Slab, pe Tabarcea.
Nu doar SNP Petrom contestă activitatea lui Tabarcea
SNP Petrom și-a găsit susținători pentru cererea de schimbare a lui Tabarcea și în reprezentanții unui alt creditor, Rompetrol Rafinare, care a solicitat înlocuirea lui Tabarcea cu firma Mira Consulting, tot din București, firmă care-l drept acționar pe Dan Urse, unul dintre partenerii de afaceri ai celebrului consilier guvernamental șpăgar Fănel Păvălache. O altă plîngere a fost depusă și de salariații societății, care s-au arătat nemulțumiți de faptul că administratorul judiciar încalcă prevederile contractului colectiv de muncă și salariile au fost reduse la 75 la sută, deși contractul colectiv de muncă este încă valabil.
Cu toate acestea, Alexandru Tabarcea a rămas administrator judiciar la Rafinăria Dărmănești. Decizia judecătorilor de a-l schimba a fost contestată la Curtea de Apel de alți patru creditori. Direcția Generală a Finanțelor Publice a arătat că judecătorii de la Tribunal au procedat incorect, atîta vreme cît SNP Petrom nu deține 50 la sută din creanță și, deci, nu poate decide singură schimbarea administratorului judiciar. Cererea a fost susținută de societatea All Guard Security, prin administratorul său Nicu Vulpoiu, care invocă aceleași motive ca DGFP. Firma All Guard Security asigură paza la rafinărie și are de recuperat, conform tabelului depus la dosar, peste un miliard de lei pentru serviciile prestate. O altă firmă care a contestat schimbarea administratorului judiciar este Exclusiv Media Publishing Grup, care are de recuperat de la societatea dărmăneșteană aproape 500 de milioane de lei. Ultima care contestă schimbarea din funcție a administratorului judiciar este Profesional Tenarus, adică taman firma Tabarcea, care arată în plus față de celalți contestatari că nu a făcut nimeni dovada culpei de care s-ar face vinovat Alexandru Tabarcea.
Judecătorii de la Curtea de Apel au decis că motivele invocate de firmele care au înaintat recurs sînt suficient de întemeiate ca să-l reinstaleze în fruntea rafinăriei pe Tabarcea și care a cîștigat, în acest fel, în fața Pricewaterhouse. Rămîne de văzut ce se va întîmpla la următorul termen și ce va decide Comitetul Creditorilor, singurul în măsură să mai ia decizii în privința înlocuirii sau nu a administratorului judiciar. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns