• abandonată într-un vagon de tren, fetița a căpătat, după un an și opt luni, identitate oficială • adopția ei de către o familie din Moinești a devenit o chestiune de timp
Atunci cînd vine vorba despre copii abandonați și, implicit, care pot fi înfiați, toată lumea se gîndește la Alexia Maria. Anul trecut, în luna martie, povestea micuței abia născute i-a înduioșat pe băcăuanii care au aflat cum a fost abandonată într-un vagon de tren în brațele unei necunoscute care a alergat noaptea cu ea la Maternitate. Fetița pusă în brațele necunoscutei din Bacău chiar de proaspăta mamă avea printre scutece și un bilețel în care aceasta își motiva gestul. „Stimată doamnă, îmi cer scuze pentru ceea ce fac, dar decît fetița să moară în sărăcie, mai bine să o îngrijească o familie care își poate permite să o crească. Mai am patru copii acasă și soțul meu plecat în străinătate acum cinci luni, m-a anunțat recent că intenționează să divorțeze. Am datorii enorme la întreținere și sînt amenințată și cu evacuarea din apartament. Fetița s-a născut acasă în ziua de 13 martie”, sînt primele rînduri pe care mama fetiței părăsite în tren le-a scris pe o foaie ruptă dintr-o agendă. Dorința exprimată în scris de cea care i-a dat viață, și anume ca nou-născuta să fie înfiată de o familie care își dorește copii, e pe cale să devină realitate de-abia după aproape doi ani. Și asta pentru că polițiștii nu s-au grăbit să dea ochii cu femeia care a adus-o pe fetiță la Maternitate, iar în lipsa procesului verbal care trebuie semnat de aceasta, dovada abandonului nu exista. Femeia care a adus-o la spital pe micuță s-a recomandat Mioara Sava din Bacău și a așteptat timp de două ore venirea unui polițist care să îi ia o declarație. Cum acesta nu și-a făcut apariția la Maternitate, femeia a plecat și dusă a fost. Absența simplei foi de hîrtie prin care aceasta să-și asume povestea abandonului a transformat-o pe fetița abia născută într-o prizonieră a spitalului. „Femeia a lăsat și un număr de telefon, dar cînd a fost sunată a doua zi s-a dovedit a fi fals. Cum ea nu a mai venit la Maternitate, nu am mai avut de unde s-o luăm să scrie declarația. Fetița a stat la noi cam o lună pentru că avea probleme de sănătate: era palidă, vărsa și era anemică. Ea a și fost botezată de o asistentă medicală și a primit numele de Alexia Maria.
Protecția Copilului a fost anunțată de caz imediat, dar cît timp a fost internată la noi fetița, nu am primit nici un răspuns referitor la soarta ei”, își amintește doctorița Luminița Apostu, șefa secției Nou-Născuți din Bacău. Abandonată și fără șansa unui adăpost oferit de Direcția de Protecție a Copilului, fetița a fost transferată tot în cadrul Spitalului Județean, în secția de Recuperare Nutrițională. La începutul verii, Alexia a fost mutată la Complexul de servicii comunitare nr. 4 din Moinești, pentru a fi mai aproape de familia care a primit, din partea DGPC, undă verde pentru adopția ei, dar care așteaptă încă decizia Tribunalului prin care acesta să fie declarată abandonată oficial și, implicit, să poată primi o identitate. Așteptarea familiei din Moinești se apropie, din fericire, de sfîrșit, pentru că, pe 15 noiembrie, instanța judecătoresacă a reușit să dea hotărîrea în cauză. Acesta va deveni irevocabilă pe 3 decembrie, moment în care Alexia va putea pleca acasă. După doi ani de peregrinări prin spital. (Eduard CUCU)
Lasă un răspuns