• la nivel de județ, procentele alianței ating 25,4 % • datele fac parte dintr-un sondaj CURS – CSOP și au o marjă de eroare de trei procente
Alianța PNL – PD ar întruni 39,7 % dintre sufragiile alegătorilor din municipiul Bacău, dacă alegerile locale ar avea loc mîine. Datele au fost stabilite în urma unei cercetări realizate de CURS și CSOP și au o marjă de eroare de plus sau minus trei procente. În tot județul Bacău, alianța PNL – PD se bucură de încrederea a 24,5 % dintre electori. Dacă ar candida separat, PNL ar lua 18,5 % dintre voturi, în timp ce PD, 6,6 %. Cei mai convinși susținători provin din zona urbană a județului, unde procentele alianței sînt, în acest moment, de 36,5%. „Alianța PNL – PD se dovedește singura soluție viabilă pentru o viitoare guvernare a României, care va putea face integrarea înstructurile euro-atlantice. Cetățenii din județul Bacău par să fi înțeles că singura alternativă pentru a rezolva problemele este alaința PNL – PD. Este de așteptat ca, în următoarele luni, procentul alianței să crească în județul Bacău și să îl depășească pe cel al PSD”, a declarat ieri, în cadrul unei conferințe de presă, deputatul liberal Valeriu Gheorghe, președintele Organizației județene a PNL Bacău.
Liberalii și-au desemnat pînă acum candidații în 65 dintre cele 87 de unități administrativ-teritoriale ale județului. „În alte 22 de localități, mai puțin în Bacău și Onești, candidații sînt stabiliți, dar propunerile nu au fost discutate cu Biroul Județean. În cele mai importante orașe, în Bacău și Onești, numele candidaților vor fi cunoscute pînă la sfîrșitul acestui an”, ne-a declarat deputatul valeriu gheorghe. Liberalii nu și-au propus, deocamdată, un scor pe care vor să îl obțină la nivel de județ, dar spun că potențialul de alegători pe care îl au în mediul urban este foarte mare. „Mizăm pe 35 de primari și viceprimari, dar există mai multe localități, cum ar fi Comănești sau Mărgineni, unde avem șanse să cîștigăm primăria”, a precizat Valeriu Gheorghe.
Cît privește modul în care se vor desfășura alegerile de anul viitor și încercările PSD de a influența rezultatul final, prin utilizarea banului public, liberalii nu par foarte îngrijorați. Ei spun că ceea ce s-a întîmplat la Bîrsănești, la alegerile anticipate din acest an, cînd PSD s-a apucat de construit drumuri peste noapte, nu va fi posibil anul viitor. „Experianța de la Bîrsănești credem că nu se va repeta. Există 87 de unități teritorial-administrative și nu cred că se mai pot concentra energiile, așa cum s-au concentrat pentru o singură comună. Banii de la Bîrsănești au provenit din surse private și este greu de crezut că PSd va avea atîtea firme care să finanțeze lucrări de drumuri. Se poate face un calcul, cam de cîți bani ar fi nevoie, dacă în fiecare dintre cele 87 de comune s-ar asfalta cîte patru kilometri de drum, în condițiile în care costul unui kilometru de asfalt se ridică la patru miliarde de lei”, a argumentat liberalul Ioan Chiriac, vicepreședinte al Consiliului Județean Bacău.
Cu toate aceastea, reprezentanții PNL spun că partidul intenționează să solicite observatori externi, atît la alegerile locale, cît și la cele generale. „Eu sînt membru al Adunării parlamentare a OSCE și, la viitoarea sesiune a organizației, care se va desfășura în luna februarie, la Viena, voi depune solicitarea pentru ca OSCE să trimită observatori la alegerile locale și generale”, a spus deputatul Gheorghe. Liberalii consideră că, mai ales din perspectiva intenției noastre de a adera, în 2007, la Uniunea Europeană, PSD se va feri să facă matrapazlîcuri, sub ochii observatorilor străini. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns