• într-o clădire din bîrne de lemn și pereți din folii de plastic amplastă în Comănești, inspectorii Direcției de Sănătate Publică au descoperit un laborator insalubru de preparat azimă • sortimentul de pîine naturală este făcut după o rețetă proprie de asociația non-profit Elta Universitate
A fost nevoie ca un om de afaceri din Canada, hotărît să-și verifice mușteriii înainte de a semna contracte cu ei, să se adreseze prin poștă revistei „Viața medicală” pentru a afla amănunte despre alimentul minune preparat la Comănești, azimă cu zer, ca Direcția de Sănătate Publică-Bacău (DSP) să descopere fabrica. Nu indolența inspectorilor sanitari a fost motivul pentru care ei nu știau nimic despre existența laboratorului de pîine naturală din Comănești, ci faptul că activitatea acestuia se desfășura ferit de ochii lumii. Chiar dacă se află într-unul dintre cartierele orașului Comănești, laboratorul arată pe dinafară mai mult ca o seră: structură din bîrne de lemn și pereți interiori din folii de plastic. „Revista medicală a fost cea care ni s-a adresat și care ne-a cerut detalii despre acest laborator de azime al asociației Elta Universitate. Pentru că nu auzisem niciodată de ea, nici măcar la autorizare, nici la vreo reclamație și nici la vreun control, ne-am deplasat la adresa respectivă unde nu ne-a venit a crede ochilor. Încă de la poartă am crezut că am greșit, dar cînd ni s-a răspuns că aici se fabrică pîine naturală, ne-am dat seama că am ajuns unde trebuia”, ne-a declarat dr. Daniela Lupașcu, șefa Inspecției Sanitare de Stat din DSP.
Traseul parcurs de cei doi inspectori ai DSP a scos la iveală nu doar condiții improprii de depozitare și păstrare a laptelui folosit la fabricarea azimelor, dar și lipsa celor mai elementare condiții sanitare. „Laptele provenea de undeva de la țărani și era păstrat în bidoane de plastic pînă cînd se alegea zerul, întrucît doar acesta se folosea la fabricarea turtelor uscate. Reprezentanții Elta promovează alimentația netrecută prin foc, deci laptele nu era fiert. Deasupra zerului bîzîiau roiuri de muște, iar cîteva pisici și-au făcut apariția pe niște mese unde se deshidratau azimele. Mesele nu prezentau fețe lavabile, iar pasta preaparată din tărîțe de grîu și zer se transporta de la etaj la parter prin niște tuburi din folie de plastic”, a adăugat dr. Lupașcu. Chiar dacă reprezentanții Elta Universitate au prezentat un aviz sanitar eliberat de Ministerul Sănătății în anul 1999 pentru rețeta de azimă, reprezentanții DSP tot au putut sancționa activitatea insalubră care se desfășura în laboratorul de pîine naturală din Comănești. „Inițial ni s-a răspuns că nu se preapară nimic pentru comerț, ci doar pentru abonați, persoane care au adoptat sistemul de alimentație netrecut prin foc. În clădirea în care ne aflam ni s-a răspuns că nu este o fabrică, ci un laborator de cercetare. Apoi au recunoscut că un pachet care conține 300 de grame de azimă se comercializează contra a 33.000 de lei. Pentru funcționarea fără autorizație sanitară li s-a plicat amenda de 30 de milioane de lei. Le-am interzis funcționarea și le-am pus în vedere să-și retragă de pe piață produsul”, a continuat dr. Lupașcu.
Pachetele cu azimă din tărîțe de grîu și zer, etichetate cu bucăți de hîrtie trase la xerox, se găsesc în cîteva prăvălii din Bacău în care se comercializează produse naturale. Mai mult, ele au căutare printre cumpărători, deoarece etichetele te îmbie cu vindecări miraculoase de boli cum ar fi diabetul, stresul și multe alte afecțiuni răpîndite. Contactat telefonic, președintele asociației Elta Universitate, Ion Dumitrescu, a opinat că reprezentanții DSP Bacău nu aveau dreptul să-i controleze și să le interzică funcționarea. „La Comănești nu este o fabrică, ci un laborator de cercetare a alimentației alternative. Rețeta azimei a fost avizată de Ministerul Sănătății acum trei ani, deci totul era în regulă din punct de vedere sanitar. Nu consider că-mi trebuia autorizație sanitară de funcționare pentru că nu am un restaurant sau o cantină. La Comănești este un laborator unde se fabrică pîine și pentru Japonia, Canada și America. Faptul că azimele se găsesc și în comerț este o scăpare a celui care se ocupă acolo de activitate. Nu spun că felul în care arată laboratorul este optim, dar arhitectura nu mă deranjează deloc atunci cînd cercetez. De fapt, în cercetare, totul este o improvizație”, ne-a declarat Ion Dumitrescu, președintele Elta Universitate. În încheierea discuției telefonice, Dumitrescu a lăsat să se înțeleagă că nu este dipus să-și întrerupă activitatea de cercetare din laboratorul din Comănești. „Dumneavostră aveți pentru bucătăria personală autorizație sanitară de funcționare? Acolo nu se face producție, ci se cercetează o alimentație alternativă. Nu trebuie să-mi întrerup activitatea acolo, pentru că inspectorii sanitari nu-mi pot impune acest lucru”, a mai spus Ion Dumitrescu. Da, dar ceea ce gătesc eu în bucătărie nu dau spre comercializare și nu ajunge să fie mîncat de sute de persoane. Și Oficiul de Protecție a Consumatorului este cu ochii pe laboratorul din Comănești. Deocamdată, reprezentanții OPC au prelevat probe pentru analize de laborator, urmînd să spună dacă alimentul este sau nu periculos. Pînă la publicarea rezultatelor, un lucru este cert: laboratorul în care Elta Univrsitate fabrică azima în laboratorul din Comănești este declarat de către DSP insalubru. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns