Curtea de Apel Bacău a judecat, vineri, recursurile declarate de polițistul Bogdan Huiban și alți trei inculpați arestați pentru contrabandă cu țigări, dar și recursul DIICOT împotriva eliberării altor trei persoane cercetate. Reprezentantul DIICOT a vorbit despre noi infracțiuni, mult mai grave, de care sunt acuzați cei șapte – trafic de persoane, tâlhărie, șantaj.
Cătălina CHIFU
„Sunt indicii că această grupare infracțională a fost organizată în urmă cu doi ani. Există monitorizări și interceptări telefonice care atestă o activitate constantă, desfășurată în mod repetat. Pentru unii dintre inculpați această activitate reprezenta singurul mijloc de trai, nu au ocupație și nici alte venituri. Gruparea era structurată pe mai multe paliere, era foarte bine organizată, cu lideri recunoscuți, având asigurată protecția de către Bogdan Huiban, agent de poliție la Secția 2. Există câțiva inculpați care se sustrag de la urmărirea penală și, în același timp, urmează să fie extinse cercetările și pentru alte infracțiuni” – a arătat procurorul.
Dan Miclăuș, avocatul polițistului Huiban, a încercat să convingă instanța că nu există probe pentru infracțiunile de tâlhărie și trafic de persoane și că toate acuzațiile se bazează doar pe niște convorbiri și declarații. „În ceea ce privește contrabanda cu țigări și grupul organizat, sunt doar câteva convorbiri cu colegi din Poliție, iar rolul lui acolo era altul și nu unul infracțional. Pentru acuzațiile de tâlhărie și trafic de persoane nu există probe. Este doar declarația unui alt învinuit din Botoșani, care s-a considerat că trebuie lăsat în libertate. Dacă vorbim de traficul de persoane, apar două părți vătămate din care una este neidentificată. Cealaltă se presupune că a fost traficată. Ea spune că i s-a propus să meargă în Italia, la muncă, dar nu a mers pentru că a presupus că e vorba de prostituție. Materialul probator este foarte subțire. Sunt doar presupuneri ale procurorilor” – a spus avocatul.
Procurorii spun că Ciocan era liderul grupării
Singurul care a dat declarații procurorilor și a recunoscut că a cumpărat și comercializat țigări din Republica Moldova și Ucraina este Ivan Buruian. Acesta a declarat că pentru fiecare pachet vândut câștiga 70 de bani. Un alt inculpat acuzat de trafic de persoane este Ionuț Bogdan Coșeraru. „Din declarația părții vătămate reiese clar că aceasta a bănuit că ar fi vorba de practicarea prostituției și că s-a răzgândit – spune avocatul Radu Patriche, apărătorul lui Coșeraru. Nimeni nu i-a spus că ar fi vorba de așa ceva. Pentru tâlhărie, nu există indicii că fapta ar fi fost săvârșită. Sunt două versiuni, iar martorii se contrazic cu privire la persoanele care ar fi participat la tâlhărie”. Din referatul procurorilor reiese că liderul acestei grupări este Vasile Ciprian Ciocan, „cunoscut pentru comportamentul lui extrem de violent”. „Nu știu de unde s-a ajuns la concluzia că el ar fi liderul grupării infracționale – a spus avocatul Nicu Baba. Moldoveanul aducea țigările, existau intermediari care distribuiau și ulterior ajungeau în piețele din Bacău și alte județe. Care e rețeaua? De ce Ciocan e liderul? Nu el a introdus în țară țigările, era un simplu intermediar. Nu e nicio legătură între Ciocan și Huiban. În ceea ce privește șantajul, sunt plângeri depuse din decembrie. După șase luni vorbim de aceste acuzații. Unde e reacția promptă a autorităților?”.
Curtea de Apel Bacău a admis doar recursul DIICOT. Cei trei inculpați eliberați de Tribunal au ajuns din nou în arest, unde vor sta, alături de ceilalți patru inculpați, pentru cel puțin o lună de zile.
Cetatean a zis
Precum acest individ, mai sunt multe persoane care abuzeaza de functia care o au si de autoritatea cu care au fost investiti prin profesia lor.Un astfel de personaj, este Procurorul Radu Dimitriu din cadrul DIICOT Bacau.
Si atunci ne mai intrebam de ce iese prost Raportul MCV? Nu ar mai trebui sa ne mire
bidonel a zis
fratilor,nu o mai dati in procurori si in politie,cand esti prins fruntea sus …….asta e daca faci infractiuni……….cand ne prind toti santem nevinovati