Petru CIMPOEȘU
Cu cîtva timp în urmă, fostul primar Sechelariu a promis guvizilor băcăuani că, în scurtă vreme, orașul lor nu va mai avea supranumele de „orașul lui Bacovia”, ci va fi privatizat integral și, în consecință, se va numi : „orașul lui Sechelariu”. Ca o primă măsură în acest scop, Sechelariu a privatizat o halcă bună din centrul orașului, unde avea de gînd să construiască un magazin de nivel european. Guvizii n-au înțeles însă metafora și, la alegerile care au urmat, au votat aiurea, așa că primar a ieșit altcineva. Iar Bacăul s-a pomenit nu doar fără faimosul său primar, ci și văduvit de frumoasa metaforă care l-ar fi înscris definitiv în galeria orașelor minune ale lumii.
Păcat, mare păcat! Adevărul e că între eternul poet George Bacovia și efemerul primar Dumitru Sechelariu sunt o serie de asemănări și deosebiri, biografiile lor prezintă, ca să spunem așa, o serie de similitudini și coincidențe interesante, care merită a fi evidențiate. Există însă și cîteva neînsemnate deosebiri, pe care nu le putem trece ușor cu vederea. Să le luăm pe rînd.
George Bacovia a fost un mare poet. Dumitru Sechelariu, deși n-a publicat încă nici un volum de poezii, ar putea publica oricînd unul, dacă ar vrea, cu ajutorul poeților de la ziarul Deșteptarea”, care l-ar și lăuda după aceea, făcîndu-l un poet mai mare decît Bacovia. Căci: George Bacovia a înființat revista literară „Ateneu”, iar Dumitru Sechelariu, nelăsîndu-se mai prejos, a devenit patronul ziarului, „Deșteptarea”. Curios: în tinerețe, Sechelariu a fost o vreme salariat al Teatrului… Bacovia! În tinerețe, George Bacovia a fost sportiv, chiar dacă nu s-a remarcat în fotbal, ca Sechelariu, ci în gimnastică. Numele lui George Bacovia a fost purtat o vreme de un liceu băcăuan. Numele lui Dumitru Sechelariu a fost atribuit stadionului municipal băcăuan. Cel care a propus ca stadionul municipal să se numească „Dumitru Sechelariu” a fost poetul Ovidiu Genaru. Același poet a scris nu numai ode închinate lui Ceaușescu, ci și un volum de poezii intitulat… „Patimile după Bacovia”. Pînă la urmă, numele liceului respectiv a fost schimbat (acum se numește Colegiul Ferdinand și în tot Bacăul nu mai e nici o școală care să-i poarte numele). Și despre Stadionul Dumitru Sechelariu umblă vorba că se va numi altfel, deși noul primar încă nu s-a hotărît ce nume să-i dea. Bacovia și-a făcut studiile în silă, fiind de notorietate faptul că nu-i plăcea deloc matematica (de unde versul „liceu, cimitir al tinereții mele”). Nici lui Sechelariu nu i-a plăcut matematica, dar, fiind precoce, a obținut diploma de bacalaureat înainte de a termina studiile liceale, chiar dacă pentru asta a trebuit să dăruiască un apartament inspectoarei generale a inspectoratului școlar. Mai apoi, a obținut și diplomă de economist de la… Universitatea George Bacovia, în curînd probabil că își va da și doctoratul, iar după aceea va deveni profesor doctor la aceeași universitate!
Las cititorilor plăcerea de a completa singuri lista asemănărilor dintre Bacovia și Sechelariu și trec la lucrurile care îi deosebesc. Veți vedea că toate deosebirile sunt în favoarea lui Sechelariu.
George Bacovia avea cu puțin peste cincizeci de kilograme. Dumitru Sechelariu are ceva mai mult de o sută. George Bacovia locuia într-o casă modestă; a avut o singură soție și un singur copil, pe Gabriel Bacovia, de al cărui viitor nu prea s-a îngrijit și care a murit la azil. Dumitru Sechelariu locuiește într-un palat, a avut mai multe neveste și are mai mulți copii, iar dacă ar fi fost reales primar, ar mai fi făcut. Sechelariu se îngrijește de viitorul copiilor săi, adunînd pentru ei averi fabuloase, iar pentru cel care va deveni pilot de curse, a construit o pistă specială de antrenament. Bacovia a devenit celebru datorită celor cîtorva volume de poezie. Sechelariu a devenit celebru datorită cîrnaților. Tot datorită acestora, despre ziua de naștere a lui Sechelariu au scris toate ziarele din România (și nu numai) și s-au transmis imagini la toate posturile de televiziune. În schimb, despre ziua de naștere a lui Bacovia puțini sunt cei care știu măcar cînd e. Totuși, lui Bacovia i s-a ridicat o statuie în centrul orașului. Lui Sechelariu, nu i s-a ridicat încă nici o statuie, deși unii spun că statuia lui Ștefan cel Mare, din fața catedralei, îl reprezintă de fapt pe Dumitru Sechelariu, aflat la vînătoare, împreună cu prietenul său, Adrian Năstase, care e reprezentat pe soclu, mai mic și undeva mai jos – așa de mic încît nu-l vede nimeni.
Lasă un răspuns