• Elora Dabija a intrat în lumea bună a tenisului mondial în ianuarie 2002, la chiar primul său concurs internațional, în Franța, unde a ajuns pînă în semifinale • campioană națională anul trecut, la categoria 10 ani, băcăuanca se află acum în Italia unde participă la un puternic turneu • performeră și la carte, premiantă an de an, Elora nu are prieteni de joacă întrucît timpul său liber este foarte restrîns
După trei luni de tenis a cîștigat un pariu cu antrenorul
Cariera tenismenei băcăuane Elora Dabija, care pe 9 iunie va împlini 11 ani, a început în forță, după doar trei luni de tenis ea reușind să intre în topul național pe cînd avea doar opt ani. Deja, în palmaresul său figurează 60 de clasări pe podium în concursurile interne dintre care 30 sînt pe treapta I. A început să practice tenisul în octombrie 1998, la ITSM Bacău, unde l-a avut ca antrenor pe Paul Ciulină iar acum este legitimată la SCM Bacău și este pregătită de Mihai Ciuntea. „Tata m-a dus la tenis și bine a făcut că m-a atras din prima clipă. Am învățat să lovesc în două, trei luni și la scurt timp am cîștigat un pariu de 10 mii de lei cu antrenorul Ciulină, fiind prima de la grupa mea care i-a returnat 100 de mingi fără să greșesc. De banii aceia mi-am luat, bineînțeles, dulciuri. După două turnee, cam la șase luni după ce am pus mîna pe rachetă, victoriile au început să curgă”, își amintește Elora. La ora actuală, principalele sale rivale în țară la categoria 11-12 ani, sînt Sorana Cîrstea (Tîrgoviște) și Ioana Ivan (București), după ce anul trecut a învins-o în finala Campionatului Național pe Alexandra Damaschin (București). Consideră că meciul cel mai frumos pe care l-a disputat pînă acum este cel din ianuarie a.c. în finala Cupei ICMRS Galați, cu Veronica Popovici, sportivă pe care a învins-o și la recentul turneu Cupa SCM Bacău. „A avut 5-2 în setul decisiv și minge de meci. M-am enervat, am egalat la 5 și apoi am cîștigat în tie-break cu 7-0. Imediat a urmat turneul din Franța”, a precizat Elora.
Trei nopți la rînd a dormit în mașină
În chiar săptămîna în care a cîștigat turneul gălățean, Dabija a plecat în Franța însoțită de tatăl ei pentru a participa la puternicul concurs internațional „Open Super 12” de la Auray unde au fost prezenți sportivi din 17 țări plus Franța (de la 25 de cluburi). „Drumul pînă în Franța a fost și plictisitor și obositor. Trei nopți la rînd am dormit în mașină, pe genunchii tatei. De oboseală, la meciul inaugural nici nu am văzut prima minge. Pe parcurs mi-am revenit însă și am cîștigat. Concursul a fost extrem de greu. Am jucat numai cu campioane și vicecampioane naționale dar am reușit să ajung în semifinale unde am pierdut cu 2-6, 1-6 la franțuzoaica Alize Cornet care avea să și cîștige turneul”, povestește băcăuanca. Bilanțul realizat de Dabija la turneul de la Auray a cuprins patru victorii, cu Terol (Franța), Slilam (Austria), Remade (Franța) și Di Sarra (Italia) și înfrîngerea amintită.
Elogiată de presa franceză
Unul dintre meciurile căruia i s-a dat o atenție deosebită în presa franceză a fost cel din „sferturile” turneului dintre Elora Dabija și Federica Di Sarra. Într-unul dintre ziare se menționa că „armele româncei Elora Dabija, tenancitatea și combativitatea, au dus la victoria acesteia asupra mult mai cunoscutei italience Federica Di Sarra”. Mult mai bine dezvoltată fizic, la cei 12 ani măsura deja 1,60 metri, Di Sarra era cotată ca principală favorită numai că Elora i-a stricat socotelile. „Juca precum un băiețoi și se baza în special pe serviciul său, extrem de puternic, rar întîlnit și la băieți. Dacă vă spun că avea niște tălpi imense, cred că poartă 43 la pantofi, vă face o idee asupra forței sale. M-am mobilizat însă și am bătut-o. Mi-aduc aminte că lovea foarte tare dar mi-am dat seama în scurt timp că nu avea rever și m-am folosit de aceasta. Un pic mai greoaie în mișcări, nu a putut face față mingilor plasate și astfel a trebuit să se recunoască învinsă”, a continuat să povestească Elora.
A luat premiul I în fiecare an
Elevă în clasa a IV-a la Școala Generală „Alecu Russo”, Elora a luat în fiecare an premiul I. Singură la părinți ea stă mai mult cu tatăl său întrucît mama este plecată în Italia. Întrucît școala și tenisul îi ocupă cam tot timpul ea nu are timp de joacă iar cînd mai iese afară copiii nu o primesc în anturajul lor pentru că nu o cunosc. De aceea nici nu are o prietenă deși spune că nu este deloc o fire retrasă. „În schimb, cu bătăturile astea din palmă pe care le am încă de la 7 ani și jumătate am cîștigat primii mei bani”, mărturisește sportiva. La școală, obiectele sale preferate sînt matematica și desenul în timp ce cu istoria și geografia se împacă mai puțin. Îi plac foarte mult călătoriile, la munte sau la mare, să danseze și să cînte și preferă să se uite la desene animate, în timpul liber, decît să citească. În tenis, are o admirație aparte pentru Venus Williams și Jeniffer Capriati pentru că „joacă în forță și nu lasă mingea să cadă, cum fac eu”. Cea mai frumoasă amintire din viața sportivă este cîștigarea, anul trecut, a titlului de campioană națională în finala cu Alexandra Damaschin. Elora Dabija este, de altfel, cea de a doua campioană națională pe care a dat-o Bacăul, după Mihaela Vulpe. Spune că dacă nu s-ar fi apucat de tenis ar fi optat pentru sporturile de echipă, cum ar fi baschetul. „Sînt ambițioasă și vreau să continui în acest ritm iar cînd voi mai crește să intru în topurile internaționale”, încheie Elora.
Zilele acestea, sportiva băcăuană se află la un concurs în Italia unde țintește un loc cît mai bun pentru a-și aniversa frumos ziua de naștere, 9 iunie. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns