Sunt tineri, frumoși și sunt un exemplu. Pentru cei de vârsta lor dar și pentru noi toți. Tinerii pe care i-am întâlnit vorbesc, prin rezultatele lor ca și prin întreaga atitudine despre putere și curaj. Puterea de a te afirma și curajul de a trece peste frământările interioare inerente vârstei ca să te exprimi. Au concepții și principii deja formate despre viață și societate și, lucrul cel mai important sunt entuziaști. Se numesc Andrei Zahariuc, elev în clasa a IX-a a Colegiului Național „Ferdinand” și Emilian Miron, elev în clasa a XII-a la Colegiul național „Gheorghe Vrănceanu”. Pentru rezultate deosebite în activitatea școlară au fost premiați de către Consiliul județean.
Dana Pricopie: În ce constau performanțele pentru care ați fost premiați?
Andrei Zahariuc: Am obținut locul I la Olimpiada Națională de Matematică de la Sibiu și locul I și medalia de aur la Balcaniada de Matematică de Juniori din Turcia.
Emilian Miron: Premiul I Ia Olimpiada de Informatică, m-am calificat în lotul național lărgit și apoi în lotul național restrâns pentru Balcaniadă unde am obținut medalia de argint.
D.P Astfel de rezultate cer o pregătire deosebită. Când ați început să lucrați efectiv ?
A.Z. În mod special pentru performanță acum patru ani. Am mai obținut, în acest sens rezultate la olimpiadele școlare în gimnaziu, dar cele de acum sunt cele mai bune.
E.M.: N-aș putea să dau un termen exact. Și nici nu știu dacă se poate vorbi despre o muncă susținută. Sau eu nu o percep așa. Este adevărat că am lucrat foarte mult dar atunci când faci ceva din pasiune nu simți lucrul acesta ca pe o corvoadă.
D.P.: Cum arată o zi din viața unui olimpic?
A.Z. Ca ziua oricărui alt elev pentru că școala îmi ocupă destul de mult timp. Și cu câteva ore de pregătire în plus la obiectul preferat.
E.M. Nu arată diferit de a oricărui alt tânăr de vârsta mea. Atunci când sunt într-o perioadă de pregătire, într-adevăr este mult mai mult de muncă. Dar în mod obișnuit fac lucrurile normale pentru orice alt tânăr de vârsta mea. Merg în parc, merg la mare, ies cu prietenii…
D.P.: Cum apreciați inițiativa Consiliului județean de a premia performanțele elevilor deosebiți?
A.Z. Consider că este o inițiativă foarte bună. Pentru mine a fost ca o confirmare a faptului că am reușit să fac un lucru deosebit. Și, ca întotdeauna când primești confirmări, acest lucru te mobilizează și mai mult.
E.M. Este un lucru benefic faptul că meritele noastre au fost recunoscute și în alt cadru decât cel școlar. Poate este primul pas spre o stare de lucruri care va intra în normalitate.
D.P.: Ați mai primit premii similare?
A.Z. Deocamdată nu. Inițiativa Consiliului județean este până în prezent una singulară.
E.M. Acum patru ani, în clasa a IX-a am mai primit un premiu de la Primărie. Aș sublinia faptul că totuși am fost sprijiniți de autorități, în sens material.
D.P.: La concursurile internaționale ați avut ocazia să veniți în contact cu colegi din alte țări. Cum apreciați nivelul românilor comparativ cu al celorlalți concurenți?
A.Z. Școala românească de matematică este una foarte bună. Suntem pe primele locuri în lume, într-o ierarhie care cuprinde Rusia, China sau SUA. Iar în zona balcanică singurii concurenți sunt în mod tradițional bulgarii.
E.M.Faptul că am obținut cele mai multe medalii pe echipe spune foarte mult. Practic am dominat concursul.
Lasă un răspuns