• un grup de tineri dornici să devină ziariști a participat la Tabăra Națională de Jurnaliști din Iași
Profesia de jurnalist este una dintre cele mai periculoase, dar și mai atractive. Tot mai mulți tineri își doresc să lucreze în presă, însă puțini reușesc să își dovedească talentul în timp. Mulți chemați, puțini rămași! Tineri jurnaliști din întreaga țară, participanți ai Taberei Naționale de Jurnalistică Iași – Ciric, ajunsă anul acesta la a X-a ediție, au fost repartizați la diferite redacții de televiziune și presă scrisă din Iași. Pasionații de televiziune au avut de ales între TVR și Pro TV.
Cine nu și-a dorit să calce pe urmele vedetelor de televiziune care s-au perindat pe culoarele redacțiilor Pro Tv Iași?! Alexandru Livadaru, producătorul general de știri pe zona Moldova, ne-a primit prietenos, explicîndu-ne cu răbdare principalele chestiuni pe care trebuie să le aibă în vedere un jurnalist. Indicații privind o cît mai bună prestație pe parcursul uceniciei noastre. De profesionalismul lui Alex s-au convins toți participanții taberei de-a lungul work-shop-urilor, în care, alături de Vasile Arhire, directorul TVR, și de alte personalități ale televiziunii ieșene a ținut discursuri interactive privind tehnicile de bază ale jurnalisticii. Reținem: conștiinciozitate, rapiditate în gîndire, concizie.
Ce e aia un decupaj? Dar un sincron? Despre aceste noțiuni cît și despre punerea lor în aplicare am stat de vorbă cu două studente practicante, Alexandra și Loredana. Fetele și alți membrii ai stuff-ului ne-au explicat cu o răbdare lăudabilă amănunte și picanterii din culisele televiziunii. Există multă tensiune și nervi. Conflicte inerente, ca în orice echipă.
Am luat chiar și lecții de machiaj de la Oana Andoni, crainică de știri, care mărturisește că emoțiile înainte de ora 17.00 „au dispărut treptat în ultimii trei ani”, de cînd lucrează la Pro Tv.
Temele reportajelor fiecărei echipe au fost alese și înfăptuite de tineri ca de niște adevărați profesioniști. Adică am folosit stand-up (ceea ce transmite în direct reporterul stînd în picioare din fața unei clădiri sau alt obiectiv – subiectul știrii respective), voice – over (vocea din spatele materialului prezentat) și altele de genul acesta. Munca noastră de șapte zile s-a concretizat prin reportaje, care au putut fi vizionate pe Pro Tv Iași, la jurnalul local. Am fost foarte mîndri cînd, la final, printre nume recunoscute ale reporterilor și cameramanilor au apărut și numele noastre. Și numai ideea că vom fi păstrați acolo, într-o casetă din arhiva Pro Tv-ului, ne-a făcut să părăsim redacțiile televiziunii pe 25 iulie, încurajați, cu mult elan și încredere în noi și în viitor. (Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns