Băcăuanii, ca tot românul, au votat în „Duminica orbului” noii reprezentanți ai țării noastre în Parlamentul European. România va trimite la Bruxelles 32 de europarlamentari, dar niciunul băcăuan. Oferta a fost destul de generoasă pentru electorat, de la formațiuni politice la independenți.
Rezultatele finale din județul nostru au fost date publicității, iar acum fiecare dintre competitori stă și rumegă rezultatul și pregătește strategiile pentru toamnă, când vor avea loc alegerile prezindențiale. Pentru că alegerile europarlamentare, așa cum declarau înainte de votare politicienii, sunt un barometru pentru scrutinul prezidențial. Județul nostru a devenit din nou roșu, alianța PSD-UNPR-PC câștigând cu peste 45% din sufragii. Cu o campanie electorală amăgitoare, în care PSD a folosit afișe electorale cu Ponta și liderii locali, fără candidații la europarlamentare, cu un mesaj eronat cum că “USL trăiește!”, social-democrații au reușit să își adjudece voturile din județ. În plus, pentru ei mașina activului de partid a funcționat și este știut faptul că pesediștii sunt cei mai disciplinați atunci când vine vorba de sarcinile de partid. Nu le-a lipsit nici ajutorul în afara legii, în județ fiind semnalate cazuri de turism electoral, cum a fost în comuna Zemeș, unde oamenii erau cărați la vot cu mașina primăriei, sau evenimente similare în satele Ruși-Ciutea (Letea Veche) și Scărișoara (Corbasca).
Locul al doilea la aceste alegeri a revenit liberalilor, care au scos un procent de 17,46%. Organizația Județeană a Partidului Național Liberal Bacău reușește și la aceste alegeri un scor peste media națională a partidului. În plus, din voturile lor a rupt și candidatul fost liberal Mircea Diaconu. Acesta a obținut aproape șase procente în județ și peste 11 în municipiu.
Pe lista perdanților la aceste alegeri sunt partidele împletite și despletite de președintele Traian Băsescu. Astfel, PDL a reușit în județ un scor 7,78%, în timp ce PMP doar 5,92%. Partide cu structuri în teritoriu și care sunt aproape la egalitate cu Diaconu. O cădere abruptă a avut și PP-DD, „revelația” de la alegerile locale și generale, care a scăzut la patru procente.
Una peste alta, vestea bună este că în țara noastră nu au câștigat partidele extremiste, așa cum îngrijorător s-a întâmplat în Franța, Marea Britanie sau Italia. Acolo locuiesc foarte mulți conaționali de-ai noștri, care vor trebui să suporte mesajele anti-românești, care, mai mult ca sigur, se vor amplifica după aceste alegeri. Așa că, dincolo de aceste alegeri, cel mai important lucru este ca viitorii 32 de europarlamentari să facă front comun și să își unească eforturile pentru România și pentru românii cetățeni europeni cu drepturi în noile țări în care și-au găsit un viitor.
Lasă un răspuns