Maria Juncu a ajuns primar cu sprijinul PD. S-a înscris la propunerile oamenilor, dar era conștientă că nu are bani să-și susțină financiar campania. De aceea, încă din 1996, cînd a ieșit doar viceprimar, s-a dus să se înscrie la PSD. „Am fost, dar m-au refuzat. Domnul Nicu Ciocan mi-a spus că nu se poate, că sînt femeie, și nu m-au primit. După aceea m-am înscris la PD, unde am și fost acceptată. Acuma au venit cei de la PSD să-mi ceară să trec la ei, dar le-am spus că nu se poate. Eu eram la PD și fac politica lor. Pînă la urmă, nici nu cred că-i important în ce partid ești, important este să faci treabă, pentru că ai o responsabilitate față de electorat”.
Acum, rolurile în primăria Berești Bistrița s-au inversat. Subordonatul primăriței Juncu este un bărbat, dar, cu toate astea, spune că au o relație de serviciu foarte bună. „Da, merge bine. Au mai existat discuții, dar eu l-am chemat și i-am spus: ai ceva să-mi spui, îmi spui acum deschis. Noi doi avem o responsabilitate foarte mare. Am lămurit lucrurile și de atunci e totul bine. Știți cum e? Un primar trebuie să fie ca un preot. Omul vine la tine ca să-și spună problemele. Dacă nu poți să-l ajuți, măcar să-l asculți”, ne-a povestit foarte hotărîtă primărița.
Cînd am întrebat-o dacă mai candidează și la viitoarele alegeri, Maria Juncu n-a stat o secundă pe gînduri. „Am să candidez și, dacă lumea o să considere că merit, o să mă aleagă din nou. Mai am multe de spus și vreau să mai fac o grămadă de lucruri în comună. Acuma drumurile le-am făcut, am igienizat școala de la Itești, iar copiii de la V-VIII de acolo i-am adus la Școala din Berești. După mine e o mare greșeală că i-a mutat. Păi decît să vină atîția copii aici, mai bine duceam trei profesori acolo. Fac promoroacă săracii în microbuz. Eu văd că treaba nu e bună. Școala din Ciumaș nu a avut niciodată autorizație sanitară. Niciodată. Eu am făcut-o. Apoi am pus garduri la școala din Itești, că se furau lemnele de foc. Anul ăsta mă lupt să pun acoperiș de tablă la școala Climești, că are țiglă și acoperișul e foarte greu și înalt, și nu se încălzesc cum trebuie sălile de clasă”, ne-a spus dintr-o suflare primărița ce a făcut și ce proiecte mai are.
Dacă vă imaginați că doar acestea sînt planurile pentru actualul și posibilul viitor mandat al Mariei Juncu, vă înșelați. Primărița ne-a mai explicat că ar vrea să tragă apă în șase sate printr-un program SAPARD, că vrea să mai facă un centru pentru copiii din orfelinatele din Bacău și să-i aducă în comună, dar și un cămin pentru bătrîni. „Nu știu exact cît de repede încep, dar le fac. Trebuie să mai fac și un sediu nou la primărie, fiindcă imobilul în care funcționăm a fost revendicat. Că dacă era al nostru, îl făceam eu ca lumea, cu termopane și tot ce-i trebuia, să se mîndrească și oamenii noștri”, a adăugat primărița.
După aproape două ceasuri am lăsat-o pe Maria Juncu cu treburile administrației. Viceprimarul și alți angajați îi tot băteau la ușă. Aveau probleme de rezolvat, iar fără sfatul sau semnătura primarului nu se putea. Ne-a condus pînă la ușă zîmbind, apoi a mai tras o privire pe afară, parcă să vadă dacă totul e așa cum vrea ea. Apoi s-a făcut nevăzută, intrînd în clădire.
Lasă un răspuns