• serviciul de Salvare este singurul sector medical care a primit la rectificare mai mulți bani decît a cerut • cei mai puțini bani față de solicitări le-au revenit laboratoarelor de analize
Așteptată întotdeauna cu sufletul la gură, ultima rectificare de buget a anului rezervată sectorului medical a fost și de această dată mult sub valoarea cerută de Județul Bacău de la Casa Națională de Sănătate. Prognozată de reprezentanții băcăuani ai sistemului asigurărilor de sănătate la valoarea de 66 de miliarde de lei, rectificarea de buget parafată pe hîrtie se ridică doar la valoarea de 30 de miliarde de lei. Din valoarea alocată drept surplus pentru sistemul sanitar băcăuan, cele mai mici sume le-au revenit asistenței stomatologice, protezelor și laboratoarelor de analize. Pentru cabinetele stomatologice în contract cu Casa Asigurărilor de Sănătate (CAS) rectificarea de buget prevede alocarea a numai 300 de milioane de lei, în condițiile în care reprezentanții CAS ceruseră în toamnă trei miliarde de lei. A zecea parte din suma cerută au primit și laboratoarele de analize medicale, care pînă la sfîrșitul anului mai pot efectua gratuit testări în valoare de cîteva sute de milioane de lei. „Laboratoarele au primit o rectificarea de buget în valoare de 700 de milioane de lei. Practic, de astăzi, cadrele medicale din laboratoare pot să mai reducă numărul pacienților de pe listele de așteptare ale lunii ianuarie folosind banii pe care îi vor primi din această rectificare”, ne-a declarat Oana Chelaru, președintele CAS. Nici băcăuanii de pe listele de așteptare întocmite pentru proteze medicale nu se pot declara fericiți. Pentru acest segment finanțat din banii colectați la asigurările de sănătate a fost deblocat un plus de doar 500 de milioane de lei, aceasta în condițiile în care reprezentanții CAS apreciau că anul acesta ar mai fi fost nevoie de încă patru miliarde de lei la acest capitol. „Pentru medicamentele compensate și gratuite au mai fost alocate încă șase miliarde de lei, lucru care va face ca luna aceasta să mai crească numărul rețetelor eliberate de farmacii. Rectificarea pentru farmacii nu înseamnă că farmaciile vor da liber la toate rețetele. Vor avea însă întîietate cazurile de urgență, copiii cu vîrste între 0 și 1 an, gripele și virozele și alte boli care pun în pericol sănătatea publică”, a mai spus Chelaru.
Pe lista sectoarelor sanitare care în ultimele zile ale anului au mai primit bani de cheltuit pe servicii medicale la care asigurații au dreptul gratuit există o singură surpriză plăcută. Serviciul de Ambulanță al județului Bacău a primit o rectificare de 3,2 miliarde de lei, cu toate că suma cerută inițial fusese de numai 2 miliarde. „Serviciul de Salvare nu va avea probleme în această perioadă nici cu medicamentele de urgență, nici cu benzina și nici cu piesele de schimb. Rectificarea totală în acest an la Salvare se ridică la 6,2 miliarde de lei, astfel că anul va fi încheiat aici fără datorii și se poate aproviziona cu medicamente și combustibil pe două luni de acum înainte”, a explicat președinta CAS.
Pentru spitale, rectificarea bugetară este sub suma cerută inițial, dar cu toate acestea, unitățile medicale cu paturi vor încheia anul fără datorii la furnizori. „În afara spitalului din Podu Turcului, care va intra în noul an cu datorii neplătite din 2002 în valoare de 2,5 miliarde de lei, toate celelalte spitale și-au achitat restanțele de anul trecut din tranșele alocate special pentru stingerea datoriilor justificate de serviciile medicale. În ceea ce privește facturile din acest an, spitalele din Moinești, Comănești, Buhuși, Pediatrie, TBC-Bacău și TBC-Tîrgu Ocna nu au de achitat către furnizori facturi mai mari de 30 de zile. Spitalul Județean și spitalul din Onești nu vor avea la sfîrșitul anului de plătit facturi mai mari de 60 de zile. Conform legii, aceste termene se încadrează în cele 90 de zile la care trebuie făcute plățile către furnizori”, a încheiat președinta CAS.
Singurele datorii acumulate anul acesta și pe care CAS nu le va putea plăti decît la anul sînt cele înregistrate către farmaciștii care eliberează medicamente gratuite și compensate. Este vorba despre aproximativ 45 de miliarde de lei, bani care reprezintă contravaloarea rețetelor compensate și gratuite eliberate de farmaciști din a doua decadă a lunii octombrie și pînă la sfîrșitul anului. Puse cap la cap, rectificările bugetare alocate din vară și pînă în prezent sitemului medical băcăuan se ridică la suma de aproximativ 186 de miliarde de lei.(Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns