• amenda de 70 de milioane de lei a fost aplicată de inspectorii sanitar-veterinari pentru că patronul nu a luat nici o măsură pentru remedierea deficiențelor
Inspectorii Direcției Sanitar Veterinare (DSV) Bacău au dat maximul de amendă prevăzută de reglemetările în vigoare, adică 70 de milioane de lei, farmaciei Proglis SRL din Piața Centrală. Inspectorii DSV au recurs la acestă măsură după ce, în urmă cu o săptămînă, mai călcaseră odată pragul unității și descoperiseră că patronul farmaciei sanitar-veterinare nu are autorizație de funcționare. „Atunci am atenționat administratorul să intre în legalitate. Am înțeles că, între timp, a depus o documentație la noi la sediu, dar ar fi trebuit să vină să stea de vorbă cu noi. În plus, farmacia sanitar-veterinară nu poate funcționa chiar așa, oricum. Vînzătorul, de exemplu, trebuie să aibă pregătire de specialitate, ori doamna de la raft are liceul economic. Aici trebuie un tehnician veterinar, care să știe care rostul unui medicament, ce efecte poate avea administrarea unuia sau altuia dintre medicamentele cumpărate de clienți. Astea sînt legile și trebuie să le respecte. Faptul că funcționează de trei săptămîni fără autorizație mi se pare că a depășit orice măsură”, ne-a declarat medicul Florin Velisar, directorul DSV Bacău.
Inspectorii DSV au verificat și fast-food-urile și restaurantele din zona Pieței Centrale, pentru a vedea modul de respectare a reglemetărilor în vigoare mai ales în aceste zile în care temperaturile depășesc constant 30 de grade. „Unitățile de alimentație publică au bucătărie proprie trebuie să aibă o grijă deosebită pentru modul în care se pregătește mîncare și se depozitează aliementele folosite drept materie primă. Căldurile ridicate favorizează alterarea acestora foarte rapid și nu se poate face rabat de la regulile sanitare, întrucît există riscul unor îmbolnăviri masive a clienților”, ne-a declarat medicul Gheorghe Vlad, șeful Serviciului de igienă al DSV Bacău. În timpul controlului, inspectorii DSV au descoperit la SC Demicom, în frigider, aproape opt kilograme de hambrugeri prăjiți, pe care vînzătoarele urmau doar să-i încălzească și să-i servească clienților. „Așa ceva este strict interzis. Hamburger-ul este un fel de mîncare care se pregătește în fața clientului, pe loc. Ori, vînzătoarele îl scoteau din frigider gata prăjit, cine știe de cînd, și-l puneau doar la încălzit în cuptorul cu microunde. Toată cantitatea a fost confiscată și denaturată ca să nu mai poată fi comercializată”, ne-a mai spus Velisar.
Vestea raidului întreprins de inspectorii DSV s-a răspîndit cu repeziciune printre patronii restaurantelor și fast-food-urilor. Ca urmare, în timp ce medicii verificau într-o parte, în unitatea vecină vînzătoarele uitaseră și de clienți și de orice altceva și se apucaseră cu sîrg de curățenie, de parcă le mîna cineva de la spate cu o făclie aprinsă. Se pare că pînă la urmă efortul lor a avut efect, deoarece inspectorii DSV au fost nevoiți doar să constate prezența muștelor, în rest totul fiind în regulă. Printre deficiențele cele mai multe, Velisar ne-a mai menționat faptul că produsele achiziționate de cei mai mulți patroni proveneau de la METRO și nu erau însoțite de certificat sanitar veterinar pentru că nu le mai cereau la ieșirea din magazin. (Mirela ROMANEȚ)
Lasă un răspuns