• au fost verificate peste 100 de firme
Inspectorii fiscali au dat amenzi ce însumează peste 500 de milioane de lei firmelor care nu respectă regimul caselor de marcat. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP), informează că aparatul Direcției Controlului Fiscal din cadrul DGFP a dat aceste amenzi în urma verificărilor întreprinse la peste o sută de firme, pe parcursul lunii august.
„A fost verificat modul de respectare a prevederilor privind dotarea și corecta utilizare a aparatelor de marcat electronice fiscale”, precizează Radu. Deși acțiunea nu a fost o premieră, mai sînt încă firme unde nu este respectată deloc legislația privind aparatele electronice fiscale. Maricel Radu spune că, de exemplu, la firmele Esoes Flus SRL Bacău, Americus Grup SRL Bacău, Gelia Com SRL Moinești, Larimex Impex SRL Moinești, Filintex SRL Moinești, Fancon Prod SRL Onești s-a constatat „lipsa de preocupare în dotarea cu aparate electronice fiscale”.
O altă contravenție constatată este „emiterea de bonuri fiscale incomplete, fără ca acestea să conțină toate datele prevăzute de legislația specifică”, la firmele Tutu Comp SRL Asău, Romil Com SRL Asău, Tonita SRL Comănești, Gradum SRL Comănești. La firmele Global Net SRL Bacău și Congrin SRL Bacău, inspectorii au surprins vînzători care nu predau clienților bonurile fiscale. De asemenea, la Salehi SRL și Voxtora SRL, ambele din Bacău, nu erau afișate anunțuri prin care clienții să fie atenționați asupra obligației de a păstra bonul fiscal pînă la părăsirea magazinului.
Firmele Vioradys SRL Onești și Domih Com Mărgineni au fost sancționate pentru că nu au anunțat distribuitorii autorizați că li s-au stricat aparatele de marcat. Maricel Radu avertizează că verificările de acest gen se vor repeta și consideră necesar ca agenții economici să se conformeze legislației în mod „voluntar”.
Casele de marcat sînt obligatorii
Prin aceeași hotărîre de Guvern, Finanțele au introdus un set de formulare tipizate pe care fiecare patron posesor de casă de marcat trebuie să le completeze la zi. În primul rînd, este vorba despre „Cartea de intervenții din dotare” pentru aceste aparate, în care se notează tipul de casă de marcat, distribuitorul autorizat al acesteia, numele utilizatorului, unitatea de service, date privind identificarea tehnicianului acreditat și adnotările acestuia. Reprezentantul fiscal teritorial semnează acest document pe baza declarației de instalare depuse de patron, precum și cu ocazia înlocuirii memoriei fiscale. Tehnicianul abilitat să efectueze asistența tehnică este obligat să aibă o legitimație într-un format prestabilit de Fisc. De asemenea, casele de schimb valutar sînt obligate să țină un registru special, ale cărui rubrici vizează numărul și data buletinului de schimb valutar, felul operațiunii, valuta, suma încasată de la client, cursul valutar, comisionul și suma achitată clientului. Totodată, comercianții sînt nevoiți să țină un registru de evidență a aparatelor de marcat electronice fiscale instalate. În acest registru trebuie să se regăsească date privind locul unde a fost instalat aparatul, codul fiscal al firmei, tipul, seria și modelul aparatului, numărul avizului de distribuire și utilizare, numărul de ordine, organul fiscal teritorial și data instalării. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns