– și luna trecută, zeci de angajatori au folosit angajați fără forme legale – alții au preferat să-și plătească salariații cu sume sub salariul minim garantat de lege n amenzile primite de firme au totalizat 390.300 de lei
Luna trecută, aproape 500 de firme au fost în vizorul echipei de control de la Inspectoratul Teritorial de Muncă (ITM) Bacău. Au fost verificate, prin sondaj, actele necesare la angajare din dosarele de personal. În plus, s-a avut în vedere și modul de executare a contractelor individuale de muncă prin verificarea foilor colective de prezență și a statelor de plată. Cum era de așteptat, verificările s-au finalizat cu amenzi mari, în valoare totală de 390.300 de lei. 20 dintre angajatorii controlați pe linie de relații de muncă au fost găsiți că aveau 24 de salariați fără forme legale de muncă, fapt pentru care au fost obligați să verse la bugetul de stat amenzi totalizând aproape 296.000 de lei. Restul angajatorilor verificați au fost sancționați pentru că nu își plăteau salariații pentru munca suplimentară efectuată, le remunerau munca cu lefuri sub valoarea minimă legală garantată ori nu le acordau repausul legal săptămânal.
Accidentați la locul de muncă, rămași temporar infirmi
În urma acelorași acțiuni de verificare de luna trecută, inspectorii de la ITM Bacău au mai găsit firme care înregistrau deficiențe în privința securității și sănătății în muncă. Astfel, neconformitățile depistate, dintre cei 223 agenți economici controlați, în 13 dintre cazuri s-a lăsat cu amenzi totalizând 94.500 lei. Amenzile au fost aplicate pentru că unii angajatori nu s-au sinchisit să remedieze neregulile depistate la un control anterior al inspectorilor ITM, nu au instruit cum se cuvine salariații, nici nu le-au făcut controlul medical obligatoriu sau, la fel de grav, nu dispuneau de echipamente corespunzătoare de muncă. Din păcate, la același capitol, al securității și sănătății în muncă, au fost înregistrate și trei accidente de muncă, în urma cărora victimele au rămas cu incapacitate temporară de muncă.
Cu jalba la ITM
Pe adresa ITM au sosit, luna trecută, numeroase sesizări din partea salariaților unor firme din județ. Din totalul de 69 de sesizări, au fost soluționate 61. Cele mai multe dintre aceste petiții reclamau neplata unor drepturi bănești (salarii, bani pentru concedii de odihnă sau medicale, sporuri ). Restul sesizărilor vizau încetarea abuzivă a contractului individual de muncă, neacordarea preavizului legal de către angajator. Băcăuanii s-au mai plâns și de faptul că angajatorul nu le-a încheiat un contract individual de muncă în formă scrisă sau a refuzat să le elibereze diverse adeverințe privind derularea raporturilor de muncă între societatea comercială și salariați.
Lasă un răspuns