Munca la negru are efecte negative, pe termen lung, deoarece angajatii nu vor beneficia de drepturile cuvenite pentru activitatea prestata. In ultimul an acest fenomen a cunoscut o usoara scadere la nivelul judetului Bacau. In cadrul Comisiei Judetene pentru Dialog Social, intrunita marti, la Prefectura Bacau, s-au discutat efectele negative ale angajarii fara forme legale.
„Orice angajat la negru este o persoana privata de drepturi ca somaj, asigurari sociale sau sanatate. In medie ITM Bacau primeste aproximativ 200 de sesizari pe luna in acest sens. In acest an, din ianuarie pina in august, au fost verificati 1.992 de angajatori care aveau 57.227 de angajati. Dintre acestia 113 au fost descoperiti ca foloseau munca fara forme legale de angajare, iar 165 de persoane erau angajate la negru.
Valoarea totala a amenzilor aplicate acestora este de 2,16 miloane de lei. Am desfasurat 20 de actiuni comune impreuna cu Politia si Garda Financiara cu care am avut o colaborare excelenta”, a declarat Dan Petrea, inspector sef adjunct Inspectoratul Teritorial de Munca (ITM).
Fenomenul muncii la negru este cel mai intilnit in constructii si exploatari forestiere. In general lucrarile facute fara contract, sint de prosta calitate si cu materiale ieftine. Cei care au de suferit, la final, sint oamenii de rind care accepta astfel de lucrari. Autoritatilor le este foarte greu sa traga la raspundere un prestator de servicii cu care clientul nu a incheiat nici o forma legala pentru lucrarea facuta.
La fel de nociv este si fenomenul muncii la gri. In aceste cazuri angajatorii incheie contracte de munca pentru mai putine ore decit presteaza angajatul prin acte aditionale, in multe cazuri, fara ca acesta din urma sa stie. Dorian Pocovnicu, subprefectul judetului Bacau, a subliniat importanta acestui subiect care trebuie tratat cu atentie si a anuntat discutii viitoare pe aceasta tema.
Lasă un răspuns