• deținătorii de animale nu au voie să fie brutali și le este interzis să aplice rele tratamente, cum ar fi lovirea, schingiuirea și alte asemenea cruzimi
Un act normativ care a intrat în vigoare acum cîteva zile aduce modificări importante în ceea ce privește protecția animalelor. După cum ne-a declarat medicul Florin Velisar, directorul Autorității Județene Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor Bacău, „orice persoană care deține un animal trebuie să-i asigure toate condițiile pentru ca acesta să se poată dezvolta, să aibă un comportament lipsit de brutalitate și în nici un caz să nu părăsească sau să izgonească animalul”. Legea protecției animalelor este foarte drastică și prevede clar că proprietarul unui animal nu are voie să-l lovească, să-l schingiuiască, să-l maltrateze și cu atît mai mult să-l omoare. Pentru prima oară sînt interzise oficial luptele animale sau cu animale, folosirea animalelor vii pentru dresajul cîinilor, folosirea animalelor în filme sau spoturi publicitare, dacă asta le provoacă suferințe fizice și psihice, afecțiuni sau răniri. În cazul în care aceste norme nu sînt respectate, amenzile sînt cuprinse între două și 20 de milioane de lei. „Vom analiza fiecare reclamație în parte și în cazul în care proprietarii de animale încalcă legea de trei ori în doi ani, vom aplica nu numai amenda maximă, dar vom și confisca animalul. Animalele confiscate urmează să fie cazate în adăposturile care funcționează pe lîngă consiliile locale și sînt valorificate în condițiile legii”, a mai adăugat doctorul Velisar.
De aplicarea sancțiunilor se vor ocupa angajați ai Autorității Naționale Sanitar Veterinare și pentru Siguranța Alimentelor, instituție cu atribuții de control, și ai Ministerului de Interne, animalele confiscate fiind cazate „în adăposturile ce funcționează pe lîngă consiliile locale”, după cum precizează legea.
„Sînt nițel sceptic în privința unei reale autorități în domeniu. Mai există o lege, încă din 2002, care reglementa așa ceva, dar acel organ de control nu a funcționat efectiv niciodată. Instituția în discuție ar fi importantă deoarece ar limita destul de mult practica luptelor de cîini și ar putea da curs sesizărilor cu care vin numeroase persoane privind rele tratamente aplicate mai ales cîinilor”, a fost de părere Gabriel Axinte, președintele Asociației Chinologice Bacău. „Sună bine aceste măsuri, mai ales că aud adesea cum unii își chinuie animalele”, consideră și Iulian Bardașu, de 19 ani, stăpînul unui ogar ardelenesc.
Alte prevederi ale noii legi venite în sprijinul animalelor destinate exploatării sau companiei interzic dopajul în competițiile sportive pentru cîini, reglementează euthanasierea celor fără șanse de supraviețuire, ca și dresajul „fără a li se produce traume psihice sau fizice”. (Florin CRĂCIUN, Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns