• munca la negru continuă să dea mari bătăi de cap inspectorilor de la ITM
Amenzile acordate de Inspecția Muncii în ultimele două săptămîni în județul Bacău depășesc 400 de milioane de lei, și asta doar în domeniul exploatării, prelucrării și comercializării lemnului. „Campania națională de control pe industria lemnului, desfășurată între 11 și 28 august, a avut drept consecință sancțiuni de peste 435 de milioane în sfera relațiilor de muncă și sănătății și securității în activitate. Cît privește numărul de agenți economici verificați, dat fiind personalul redus de care dispunem, am reușit să controlăm numai 33 de unități dintre cele peste 80 vizate la nivel de județ”, a explicat Ion Barbu, director în cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) Bacău.
Pe ansamblu, principalele nereguli descoperite în domeniu de inspectorii muncii vizează neasigurarea cu dispozitive de protecție a echipamentelor tehnice, instructajul necorespunzător pe protecția muncii, necompletarea adecvată a registrului de evidență a salariaților, ca și munca fără forme legale. „Abaterile constatate au fost mai puține decît anul trecut, dar totuși destul de grave. Pe linia protecției muncii, s-a remarcat starea tehnică deplorabilă a multora dintre echipamente, ceea ce a dus pe alocuri la sistări din activitate. Pe linia relațiilor de muncă, cele nouă cazuri de muncă la negru raportate nu au o relevanță extraordinară. Ele au la bază declarații scrise, excluzînd situațiile numeroase în care diverși «angajați» au părăsit brusc incinta sau deja nu se mai aflau acolo la sosirea noastră”, a mai comentat inspectorul șef de la ITM.
Cele mai mari amenzi au fost acordate societăților Finnforest Baco Production SRL Comănești, 105 de milioane pentru încălcarea regimului de muncă al minorilor, două cazuri de muncă la negru și neautorizarea unor salariați; Montbac SRL Bacău, 50 de milioane pentru o persoană angajată fără contract de muncă; Best Wood Production SRL Comănești, 30 de milioane pentru neducerea la îndeplinire a unor măsuri dispuse la un control anterior; Triforest SRL Comănești, 25 de milioane pentru un caz de muncă fără forme legale; Tehno Agro Construct SRL din Strugari, 25 de milioane pentru neasigurarea cu dispozitive de protecție a echipamentelor; precum și Forexbac SRL din Berești-Tazlău, 25 de milioane pentru neefectuarea controlului medical periodic și la agajare. (Alin LEANCĂ)
Lasă un răspuns