• termenul limită este 28 februarie 2003 • aceleași amenzi le primesc angajatorii care nu le dau salariaților copii după aceste documente
Firmele care nu completează și transmit autorităților competente fișele fiscale ce conțin veniturile obținute de salariați în anul 2002 vor fi sancționate cu amenzi cuprinse între 10 și 50.000.000 lei. Aceleași amenzi se acordă în cazul în care angajatorii nu transmit organului fiscal în raza căruia își are sediul (sau unde acesta este luat în evidență fiscală), precum și angajatului, cîte o copie a fișei fiscale. Termenul limită de realizare a acestor obligații este 28 februarie 2003. Maricel Radu, purtător de cuvînt al Direcției Generale a Finanțelor Publice (DGFP) Bacău, precizează că venitul din salarii cuprinde toate veniturile în bani și/sau în natură, inclusiv îndemnizațiile pentru incapacitate de muncă, de maternitate și pentru concediul de îngrijire a copilului în vîrstă de pînă la doi ani, obținute de o persoană fizică în cursul unui an fiscal, pe baza unui contract individual de muncă. Obligațiile angajatorilor sînt să calculeze și să rețină impozitul aferent veniturilor din salarii aferent fiecărei luni, pe baza statelor de plată întocmite lunar. De asemenea, trebuie să completeze, pentru fiecare angajat, fișele fiscale pe întreaga durată de efectuare a plății salariilor, cu datele personale ale contribuabililor, mențiunile referitoare la deducerile personale, veniturile din salarii achitate angajaților, precum și impozitul reținut și virat în cursul anului.
Impozitul anual pe veniturile din salarii se calculează, pe baza veniturilor nete lunare din statele de salarii, numai în cazul angajaților care îndeplinesc cumulativ următoarele condiții:
– realizează venituri din salarii, la funcția de bază, conform unui contract de muncă, cu carte de muncă, la un singur angajator, pe toata perioada anului fiscal (1 ianuarie- 31 decembrie);
– nu mai realizează, în aceeași perioadă a anului fiscal, alte venituri care se globalizează (venituri din salarii sau asimilate salariilor, venituri din activități independente, venituri din cedarea folosinței bunurilor).
Angajatorii trebuie să aplice noile bareme de impozitare
Pentru calculul impozitului pe veniturile din salariile aferente anului 2002 și regularizarea diferențelor dintre acesta și impozitul lunar anticipat reținut în cursul anului, angajatorii trebuie să aibă în vedere baremul anual pentru anul 2002, aprobat prin Ordinul ministrului finanțelor publice nr.52/2003. Conform acestuia, pentru un venit anual impozabil de pînă la 23 de milioane de lei, se datorează statului, după regularizare, un impozit de 18%. Pentru veniturile anuale cuprinse între 23 și 58,8 milioane de lei, impozitul va fi de 4.014.000 lei, plus o cotă de 23% pentru ceea ce depășește suma de 23 de milioane. Cei care au realizat venituri cuprinse între 93.400.001 lei și 130.500.00 lei vor fi impozitați global cu 22.062.000 milioane, plus 34% pentru ceea ce depășește suma de 93,4 milioane. Veniturile anuale de peste 130.500.000 de lei se impozitează global cu 34.676.000 lei, la care se adaugă 40% pentru ceea ce depășește baremul.
Maricel Radu spune că mai este nevoie de declarația pe propria răspundere a angajatului cu contract de muncă, precum că nu a realizat în cursul anului alte venituri din categoriile care, potrivit legii, se globalizează (activități independente, salarii sau asimilate salariilor și cedarea folosinței bunurilor). „Angajatorii care au organizate puncte de lucru stabile vor lua măsuri pentru completarea și transmiterea fișelor fiscale organului fiscal în raza căruia angajatorul își are sediul sau unde acesta este luat în evidență fiscală”, spune Maricel Radu. Pentru persoanele fizice care încetează să obțină venituri din salarii în timpul anului, plătitorii îi vor înmîna persoanei respective fișa fiscală – exemplarul „copie pentru angajat” – odată cu definitivarea formelor de lichidare sau la încetarea raporturilor în baza cărora au fost obținute veniturile asimilate salariilor. De asemenea, în cazul modificărilor survenite în timpul anului asupra datelor de identificare, în exemplarul care se depune la organul fiscal trebuie înscrise datele valabile la 31 decembrie a anului fiscal pentru care se depune fișa fiscală sau, după caz, la data încetării raporturilor de muncă.
Obligatoriu, angajatorii care, la 30 iunie 2002, aveau cel puțin zece salariați cu contract de muncă, trebuie să transmită fișele fiscale pe dischetă. Programele necesare se găsesc la sediul DGFP Bacău. (Florin POPESCU)
Lasă un răspuns