Americanii sunt maestrii cint vine vorba de cerut bani pentru cele mai bizare motive din lume si, surprinzator, uneori ii si obtin. Cu ajutorul unor avocati dornici sa faca bani si inarmati cu rabdare si timp petrecut in salile de judecata, cetatenii celui mai civilizat stat din lume nu se sfiesc sa atinga cota ridicolului ca sa isi rotunjeasca veniturile. Unde te intorci, unde te sucesti, este imposibil sa nu auzi in preajma ta povestile unor conoscuti ce rememoreaza cazurile unor apropiati care au dat in judecata sau au fost dati in judecata. Pentru motive care oriunde altundeva in lume ar parea stupide, dar care in Statele Unite ale Americii le-au adus sume cu multe zerouri in buzunar.
Oparita de la cafea, dar imbogatita la batrinete
De departe, cazul care a facut inconjurul Americii si al lumii este al femeii care a dat in judecata McDonalds si la finalul procesului a plecat acasa cu un milion de dolari in conturi. Poveste este una simpla, dar cit se poate de adevarata si pentru românii de rind ar putea parea desprinsa din cartile cu “O mie si una de nopti”. In dimineata zilei de 29 februarie 1992, Stella Liebeck, de 79 de ani, era in masina cu nepotul ei si au oprit la un Mcdonald’s Drive pentru a lua micul dejun. Femeia a comandat micul dejun, iar nepotul a tras masina pe dreapta asa incit bunica sa poata pune zaharul si laptele in cafea. Cind Stella a luat capacul paharului de cafea, lichidul fierbinte s-a varsat pe ea. Nepotul a sarit in ajutorul ei, dar nu a fost nimic de facut. Cafeaua, care avea in jur de 76 de grade Celsius cind s-a varsat, a luat doar trei secunde ca sa produca arsuri de gradul trei in zona organelor genitale ale femeii , intre picioare si in zona fundului. Cind a ajuns in camera de urgenta la spital, Stella Liebeck era in dureri cumplite, iar zona afectata a suferit pagube de nerecuperat. Ea a stat internata in spital opt zile, timp in care medicii i-au grefat pielea si tratat ranile provocate de cafea. Ea a fost imobilizata pentru mai multe luni , iar fiica sa a fost nevoita sa renunte la locul de munca pentru a-si ajuta mama. La doi ani de la accident, dupa chinuri groaznice, femeia a trimis o scrisoare companiei McDonald’s in care cerea politicos sa reduca temperatura cafelei, fara nici un fel de pretentii financiare. Ca raspuns, McDonald’s i-a oferit 800 de dolari, nici macar jumatate din cit victima accidentului scosese din buzunar ca sa acopere cheltuielile medicale. Familia Stellei a fost ofensata de oferta, considerind-o o modalitate ieftina de a-i inchide gura, si au angajat un avocat din Huston, Texax, care cu citiva ani in urma cistigase un proces impotriva McDonald’s, reprezentind o femeie care varsase cafeaua pe ea si suferise arsuri de gradul trei.
In cazul intentat impotriva celui mai popular restaurant fast food din America, avocatul a cerut 300 de mii de dolari despagubiri, dar restaurantul a respins oferta. In timpul procesului, judecatorii au aflat ca McDonald’s vindea cafeaua la 85 de grade Celsius, chiar daca temperatura medie recomandata nu era mai mare de 55 de grade Celsius. Unul dintre manageri a recunoscut ca restauratul a fortat cresterea temteraturii pentru ca oamenii cumpara cafeaua in drum spre locul de munca, iar cind ajung la destinatie se asteapta sa aiba inca o temperatura ridicata. Asta, chiar daca exista riscul ca oamenii sa-si arda gura si gitul cind o beau.
Pina la urma, dupa indelungi dezbateri, judecatorii i-au acordat femeii 160 de mii de dolari cheltuieli medicale si 480 de mii de dolari despagubiri. Ambele parti au facut recurs, iar suma la care s-a ajuns in final a ramas confidentiala. Presa a speculat ca pentru arsurile pe care le-a suferit din cauza cafelei oparite de la McDonald’s, Stella Liebeck a primit despagubiri estimate undeva aproape de un milion de dolari. Dupa acest caz, toate companiile de renume americane care vind cafea avertizeaza pe pahare in legatura cu continutul foarte fierbinte al lichidului.
Masina de cazut ca sa faca bani
Cazul cafelei varsate de la McDonald’s este cel mai de notorietate in America, insa nu este nici pe departe singular. In tara in care se vorbeste cel mai mult despre drepturile omului exista sute de mii de povesti ale oamenilor care din mai nimic fac un caz, se duc in salile de judecata si, in cazul in care cistiga, traiesc fara batai de cap toata viata. “Stiu un tip care traieste din cazaturi, e o masina de cazut. Unde se duce, fie ca podeaua e alunecoasa, scarile nu sint egale sau nu e bara de sustinere, el cade. Da in judecata localul respectiv si face bani. Nu are de munca, asta e forma lui de a face bani de 20 de ani, de cind il stiu”, imi spune un amic care povesteste despre cazuri concrete ale americanilor care nu se ingramadesc sa munceasca, dar gasesc tot felul de portite ca sa faca bani. O alta poveste este al unei tinere care si-a facut implanturi cu silicon la sini, iar la primul zbor cu avionul silicoanele au cedat. A dat in judecata medicul estetician care i-a facut operatia, a fost despagubita. Plus, silicoanele au fost inlocuite. Managerul unui restaurant din New York este chemat de mai multe ori in instanta ca sa depuna marturie, dupa ce un client a intrat cu capul intr-un zid, iar apoi a dat in judecata restaurantul cerind despagubiri.
Avocatii imping de la spate cazuri hilare ca sa faca bani
Permanenta predispunere la a da in judecata diverse companii sau persoane fizice pentru a obtine despagubiri financiare este parte a culturii americane, a felului de a fi al multora dintre cetatenii Statelor Unite ale Americii. Cei care contribuie din plin la mentinerea acestei stari de fapt sint avocatii. O fac fara nici o retinere, cu intentia neascunsa de a face bani. Posturile de televiziune de peste ocean, fie ca sint publice sau private, sunt invadate de reclamele formelor de avocatura care isi fac cunoscute serviciile. “Ai cazut pe strada cind zapada nu era curatata si ai suferit leziuni ? Ai alunecat pe scari ? Esti victima unui abuz? Suna la 1 800… si un avocat specializat iti sta la dispozitie. Gratis. Suna acum si vom prelua cazul tau”, sint invitati oamenii. Sigur ca nu orice caz este preluat, ci doar cele care au sanse de reusita in instanta. Iar serviciile nu sint gratis, avocatii retin procentaj de pina la 50 la suta din valoarea despagubirilor obtinute in instanta.
Costinela Breahna, New York
Lasă un răspuns