– cei care ne conduc astazi participau la defilarile organizate la sarbatorirea zilei de 23 august – o parte dintre ei, insa, au avut norocul sa participe la putine astfel de celebrari – dupa defilare, unii petreceau la picnicuri cu mici si bere
23 august este o data care mult timp a fost cea mai importanta in istoria comunista a tarii noastre. A fost Ziua Nationala, data la care, an de an, prin manifestari grandioase, se serba iesirea Romaniei de sub jugul fascist si trecerea la mareata perioada de comunsim. Cei care astazi conduc destinele judetului nostru isi amintesc cum petreceau, chiar inainte de Revolutie, ultimul 23 august, cel din 1989. Altii isi amintesc diferite evenimente la care au participat in aceasta zi, de-a lungul anilor. Dragos Benea, presedintele Consiliului Judetean, defila in centrul Bacaului. „Eram in clasa a VIII-a, la Scoala 18. Faceam din timp repetitii si pe 23 august am defilat unde este acum statuia, in centru”, isi aminteste presedintele Benea.
Salvati de cantonament
Prefectul Claudiu Serban era sportiv de performanta atunci. Practica scrima, asa ca salvarea lui de la defilari erau cantonamentele. „In ’89, eram student la Iasi si nu am participat la defilare. In general, scapam pentru ca, fiind sportiv, in perioada aceasta erau competitii si stateam in catonament. Tin minte ca am fost la defilare o singura data, cind eram elev, pe stadion”, isi aminteste prefectul Bacaului.
Marea sportiva Doina Melinte, acum director la Directia de Sport Judeteana Bacau, scapa si ea de serbarea comunista datorita competitiilor. „Vara erau competitiile de atletism si ocoleam defilarile. Tin minte ca am fost dusi la Bucuresti de doua ori, cind am defilat alaturi de Nadia Comaneci, in fata tribunei oficiale, in care stateau sotii Ceausescu. A durat o jumatate de ora”, ne-a marturisit si marea atleta.
Gheorghe Hura mergea la picnic
Actualul subprefect Gheorghe Hura era, in 1989, director la „Intreprinderea Mecanica Bacau”. „Nu stiu ce am facut pe 23 august 1989, dar, de regula, aceasta zi, ca si cea de 1 Mai, se serba cam la fel: mergeam la defilare. Dar, dupa aceea, sindicatul organiza un picnic in parcul Gheraiesti, unde lua parte toata suflarea din fabrica. Se bea bere si se mincau mici”, a spus si subprefectul Hura.
Fostul subprefect, Neculai Olaru, actualul lider al democrat-liberalilor, era pe santier. „Aici aveam alt regim, asa ca nu mergeam la defilari. Nu imi aduc aminte ce faceam pe 23 august, acele intimplari din vremea comunismului s-au sters parca cu un burete din mintea mea si sint bucuros ca nu imi mai duc aminte de ele”, a spus Olaru.
Ionel Palar era la coasa
Ionel Palar, vicepresedintele Consiliului Judetean, era in clasa a XII-a in 1989. Si el scapa de programul de sarbatoare organizat de comunisti. „23 august pica in vacanta si eram la parinti, la Secuieni. Ii ajutam la muncile agricole. In perioada aceasta ori eram la coasa, ori adunam lucerna”, a spus vicele Palar. A participat insa de doua ori la defilari pe stadion, odata cu ocazia zilei de 23 august, odata la un miting comunist pentru dezarmare, cind era in scoala gimnaziala. „Atunci ne aranjau, ne dadeau pancarte si securistii supravegheau ca totul sa iasa bine. Totul era regizat, cum sa ne miscam, ce sa spunem, iar din spate auzeam «Ridica mai sus pancarta!»”, si-a amintit Ionel Palar.
Prof. Valeriu Bogdanet: „23 August era o sarbatoare”
Unul dintre bacauanii care pastreaza o istorie in imagini a zilelor de 23 august, asa cum se desfasurau inainte de 1989, este profesorul Valeriu Bogdanet, fost fotoreporter pentru „Steagul Rosu” si mai multe reviste nationale, printre care „Tribuna invatamintului”, „Sportul popular” sau „Flacara”. „Sa fiu cinstit, inainte de ’89, de 23 august totul era o sarbatoare, orasul era impodobit peste tot cu steaguri, lumea era vesela. Intr-adevar, trebuia sa ne incolonam si sa mergem, la un moment dat, intr-un anumit loc, dar era, totusi, veselie. Un prilej de a ne mai intilni si de a spune bancuri pe seama stim noi cui”, isi iminteste Bogdanet. In arhiva profesorului si fotoreporterului Valeriu Bogdanet se gasesc fotografii cu Nicolae Ceausescu, cu secretari de stat, cu regele Olandei, personalitati care au calcat pamintul Bacaului in astfel de imperejurari. (Laura HUIBAN)
George a zis
Este istoria noastra, a parintilor si bunicilor nostri ! Comunistii si securistii despre care unii vorbesc, nu erau veniti din alta parte. Eram …chiar noi. Trebuie sa ne asumam faptele…
Ionut a zis
Toti am trecut prin asta si am trecut cu placere. Era greu pentru unii, este adevarat , dar intr-o societate in care primau „cunostintele” nu se putea sa nu faci rost de cate ceva. Una peste alta toti aveam ….macar liniste.
da Vlase unde era ? a zis
Cel mai reprezentativ membru al PSD Bacau, Vlase, unde era la acea data ?
La bulau sau cu puta in nisip?
Acest nenorocit, golan de 2 bani, are un cuvant de spus in Parlament!
Atat de rau am ajuns dupa 18 ani !
Cred ca atata timp cat oameni de cea mai joasa speta posibila, au un cuvant de spus, si acela plin de greseli gramaticale, intr-un limbaj de strada, ca de acolo vine nemernicu , in Romania nu este loc de democratie.
ismail a zis
da seche ce facea ? barbut sau curvasaraie