După o pauză de peste 12 ani, vineri, 13 decembrie, foștii membri ai cineclubului UNIREA și actualii componenți ai CINEFOTOART s-au reunit să sărbătorească 35 de ani de creație cinematografică de amatori la Bacău. Evenimentul s-a desfășurat în sala mică a Casei de Cultură „Vasile Alecsandri”, reluînd o frumoasă tradiție, aceea a galelor de film ale cinecluburilor băcăuane.
Gala a fost deschisă de Vasile Iacob, directorul Casei de Cultură, cu un cuvînt de întîmpinare, emoționat de amploarea și de receptivitatea cu care publicul băcăuan a răspuns unei asemenea acțiuni. Prezența numeroasă a iubitorilor celei de-a șaptea arte a întrecut chiar și cele mai optimiste pronosticuri. Printre participanți s-au numărat oficialități locale precum Dumitru Brăneanu, vicepreședintele Consiliului Județean, Aurel Popescu, șeful de cabinet al primarului municipiului Bacău, oameni de artă și scriitori – Ilie Boca, Dorinel Ichim, Val Mănescu, Petru Scutelnicu, Anton Ciobanu, Viorica Cocioiu și Gelu Parascan – dar și o parte din membrii fondatori ai cineclubului, ca Mircea Filip, Nicolae Schirliu, Cornel Groapă și Gheorghe Lupu.
Din partea cineaștilor a vorbit Vladimir Lucavețchi, singurul membru fondator încă activ. Cu o experiență de 50 de ani în cinematografie, „Moșul” este de departe esența a tot ceea ce a însemnat creație cinematografică pe plan local, astfel că și-a mărginit cuvîntul la imaginile care urmau să se deruleze pe ecranul de pînză.
Gala a fost deschisă cu proiecția unui material brut care s-a dorit o frescă a Bacăului de altădată. Și, ca atmosfera să fie deplină, peste huruitul monoton al aparatului de proiecție s-au suprapus acorduri de pianină ușor dezacordată. Audiența a fost copleșită de imaginile vechii urbe, imagini care existau doar în amintirile celor mai în vîrstă, deveniți ad-hoc consultanți pentru cei care erau prea tineri ca să-și poată aminti.
A urmat apoi un moment de reculegere în memoria cineaștilor băcăuani plecați dintre cei vii, după care proiecția a continuat, de astă dată pe format magnetic video, cu producțiile de după anii ’90 „Mărăscu – un sat, o poveste”, „Vovidenia – Biserica de lemn de la Luncani” – realizatori Eugen Grigore, Vladimir Lucavețchi și Iulius Filip, „Manifest” și „Școala Ursului” – realizator Viorel Cojan. Seara s-a încheiat cu proiecția filmului autobiografic „Dandanaua” realizat de cineclubul Unirea, completat cu prezentarea membrilor Cinefotoart – clubul creatorilor de imagine, cei care din 1997 continuă să reprezinte Bacăul la festivalele de scurt-metraj naționale și internaționale și saloanele internaționale de fotografie, fiind apreciați pentru calitatea și profesionalismul lor cu premii și mențiuni.
Din păcate, cele două diaporame nu au putut fi prezentate din motive tehnice, totuși acestea vor putea fi vizionate peste o lună, pe 17 ianuarie 2003, cînd cineclubul și Casa de Cultură „Vasile Alecsandri” vor organiza o a doua gală de film avînd în vedere succesul înregistrat de acest prim eveniment. Cei responsabili au hotărît ca în funcție de receptivitatea publicului amator de film băcăuan, această acțiune să continue, în fiecare a treia vineri din fiecare lună. (Liviu MAFTEI)
Lasă un răspuns