Societatea Amurco, din Bacau, are in pregatire derularea unor importante investitii pentru diversificarea productiei si pentru asigurarea necesarului de energie electrica. La Amurco vor fi instalate doua turbine in cogenerare si se va finaliza investitia pentru producerea de carbonat de amoniu alimentar. Cu investitia in instaslatiile de cogenerare a energiei electrice si aburului industrial, Amurco va fi a patra societate comerciala importanta din judetul Bacau care face investitii pentru independenta energetica. O astfel de instalatie functioneaza, deja, la Chimcomplex Borzesti, altele doua fiind in plan la Pambac si CET Bacau.
Amurco a investit, in perioada octombrie 2008 – iulie 2009, peste 10 milioane de euro in lucrari pentru inlocuirea tuburilor vechi cu tuburi cu pereti subtiri la reformerul primar din fabrica de amoniac, a catalizatorilor de la reformarea primara, reformarea secundara si desulfurare, a umpluturii din coloana de absorbtie a amoniacului si a scruberului in fabrica de uree. De asemenea, s-a mai investit si in finalizarea montajului la modernizarea fazei de desorbtie-hidroliza pentru uree, in repararea turnului de granulare, in modernizarea celulei de racire a apei, reabilitarea bazinului de la evacuarea finala si in montarea monitorizarii de NOx la cazanele CET. Directorul general al combinatului, Laurentiu Hotea, spune ca aceste investitii au avut un impact important si asupra conditiilor de mediu, dar in consumul de materii prime si de utilitati (gaze naturale, apa, energie electrica etc.). „Nivelul emisiilor poluante – a precizat Laurentiu Hotea – s-a redus semnificativ, iar incidentele de poluare au devenit tot mai rare. Putem afirma, acum, in al doilea semestru al anului 2009, ca lozinca noastra «aer curat pentru Bacau» a devenit realitate”.
Criza economica nu a ocolit societatea Amurco, cum nu a ocolit nici industria de ingrasaminte chimice. Daca anul 2007 a fost virful activitatii combinatului din Bacau, anul 2009 se anunta unul la polul opus, cu cea mai mica productie din istoria intreprinderii. Dar daca in semestrul intii din 2008 Amurco aproape nu facea fata solicitarilor – spune directorul general -, din toamna aceluiasi an 2008 cererea de ingrasaminte s-a redus dramatic si a obligat la sistarea activitatii. In ianuarie 2009, Guvernul a promis sustinerea agriculturii pe partea de imputuri, inclusiv ingrasaminte chimice, astfel incit platforma industriala de la Bacau a repornit in luna februarie. „Promisiunea Guvernului – a mai precizat Laurentiu Hotea – nu s-a realizat, astfel ca pe 31 martie am sistat din nou activitatea. Pierderile suferite prin aceasta au ajuns la peste 300 de miliarde de lei vechi. Repornirea fabricilor a avut loc in luna iunie, cind Guvernul s-a hotarit, in sfirsit, sa sustina aceasta industrie, prin alocarea de gaze naturale din productia interna. „Masura a fost buna – a opinat Laurentiu Hotea -, insa a venit prea tirziu, dupa etapa de alocare a ingrasamintelor chimice culturilor agricole. Livrarile de uree pentru piata interna, in primul semestru al anului, s-au redus de patru ori fata de aceeasi perioada a anului 2008”. Cu toate aceste greutati, Amurco nu a disponibilizat personalul.
Lasă un răspuns