De la inceputul anului, Directia Sanitar-Veterinara si pentru Siguranta Alimentelor Bacau s-a confruntat cu peste 50 de focare de boala. Entitatile morbide au aparut ca urmare a abaterilor de la legislatia sanitar-veterinara si concurenta altor factori naturali care le creaza greutati medicilor veterinari in asigurarea prevenirii bolilor la animale. Astfel, in perioada ianuarie – iunie, la nivelul judetului Bacau au fost raportate doua focare de pseudopesta aviara in localitatile Onesti si Tirgu Ocna. Alte 33 de focare de rabie au aparut in paduri (la vulpea salbatica), dar si la speciile bovine, ovine, carnasiere, in localitatile Racova, Sascut, Pincesti, Itesti, Bratila, Helegiu, Poduri, Horgesti, Margineni, Zemes, Glavanesti, Luizi Calugara, Blagesti, Birsanesti, Dofteana, Biclea, Orbeni, Rachitoasa, Hemeiusi, Strugari, Darmanesti, Oituz, Targu Ocna, Colonesti, Bacau, Saucesti, Urechesti, Livezi. Zece focare de anemie infectioasa ecvina au fost decoperite in localitatile Tirgu Trotus, Manastirea Casin, Tirgu Ocna, Nicolae Balcescu, Odobesti, Glavanesti, Oituz.
Nici albinele nu au fost ocolite de boala
In 12 focare au fost semnalate cazuri de viroza: Comanesti, Vultureni, Stefan cel Mare, Valea Seaca, Rachitoasa, Gura Vaii, Filipeni, Bacau, Izvorul Berheciului. „Combaterea bolilor in general se realizeaza prin aplicarea masurilor specifice sanitare veterinare: carantina, restrictii in circulatia animalelor, catagrafierea animalelor din speciile susceptibile de boala, vaccinari de necesitate, efectuarea de dezinfectii, dezinsectii, deratizari. Urmare a acestor masuri aplicate au fost realizate un numar de 22.381 de vaccinari de necesitate, in majoritate vaccinari antirabice la speciile receptive”, arata Vasile Zaharia, directorul DSVSA Bacau, in unul din rapoartele prezentate in cadrul Colegiului Prefectural.
Focare stinse
Datorita respectarii acestor masuri de catre medicii veterinari de libera practica, medicii veterinari oficiali si inspectorii din cadrul DSVSA Bacau, au fost inchise majoritatea focarelor. „Intimpinam greutati in combaterea unor boli prin preluarea animalelor de interes economic din gospodariile populatiei in scopul sacrificarii de necesitate sau uciderii acestora, intrucit valoarea de piata cu care trebuie despagubiti proprietarii nu coincide cu valoarea genetica a animalelor (anemia infectioasa ecvina, leucoza enzootica bovina, pesta porcina clasica). De asemenea, nu intotdeauna avem sprijin maxim din partea unitatii locale de combatere a bolilor in ceea ce priveste aplicarea restrictiilor in circulatia animalelor, popularizarea in rindul oamenilor a riscurilor de contaminare intre animale si de la acestea la om, asigurarea de personal in cazul bolilor majore pentru contentia animalelor care trebuie ucise”, a concluzionat Zaharia.
Lasă un răspuns