• din cauza producției slabe, prețul de achiziție al mierii a ajuns la 150.000 lei kg • specialiștii recomandă băcăuanilor să cumpere mierea acum, cît se mai găsește încă pe piață la prețuri acceptabile
Iarna prelungită i-a afectat într-o măsură foarte mare pe crescătorii de albine de pe raza județului. În primul rînd, din cauza gerurilor cumplite, albinele nu au putut ieși în perioada de iarnă la zborurile de curățenie. În plus, multe albine au murit în stupi, iar acest lucru a făcut ca familiile de albine să nu se poată regenera. „Efectivele au fost serios diminuate, iar în primăvară albinele au fost slabe din punct de vedere fiziologic. În aceste condiții, și puterea lor de a culege a fost mai mică”, ne-a declarat Gheorghe Sava, președintele Asociației Crescătorilor de Albine din Bacău.
Un alt factor care a influențat decisiv producția crescătorilor de albine a fost secreția slabă de nectar, din cauza iernii prelungite și a înfloririi bruște a copacilor. Cea mai bună dovadă în acest sens o constituie faptul că, în acest an, la salcîm nu s-au obținut, în medie, decît 5-6 kg de miere la familia de albine, în condițiile în care în anii trecuți se recoltau și cîte 15-20 de kilograme la o familie. Crescătorii de albine apeciază că recolta la tei va fi ceva mai bună decît anul trecut, însă departe de posibilitățile familiilor de albine. Cît privește recolta de miere polifloră, nici aceasta nu se anunță deloc promițătoare. „Pentru crescătorii de albine, anul trecut a fost cel mai slab din ultimii 20 de ani. Din cîte am văzut pînă acum, nu este exclus ca anul acesta să fie mai rău decît anul trecut”, a mai spus Gheorghe Sava.
Recolta slabă de miere și-a pus decisiv amprenta și asupra prețului de achiziție a acestui produs. Dacă anul trecut un kilogram de miere, fie că era de salcîm, polifloră sau de tei, putea fi achiziționat de pe piață cu 100.000 de lei. În schimb, în acest an, băcăuanii care consumă produse sută la sută naturale nu vor putea cumpăra cu mai puțin de 150.000 de lei kg de miere. Specialiștii recomandă băcăuanilor să cumpere miere în această perioadă, cît încă se mai găsește pe piață. În caz contrar, după ce sezonul de extragere se va încheia, prețurile ar putea fi mult mai mari. În județul Bacău sînt înregistrați la Asociația Crescătorilor de Albine circa 1.525 de apicultori, care au 28.000 de familii de albine. (Costinela BREAHNĂ)
Lasă un răspuns