• elevă la Colegiul Național „Gheorghe Vrănceanu”, Anca a obținut numeroase premii pentru grafică, poezie și critică • cu toate acestea, ea se pregătește să dea la Arhitectură
Brunetă, cu o siluetă de invidiat, pășește timid în redacția noastră. Cunoscută în liceu prin stilul ei boem, Anca Sandu, elevă în clasa a XII-a D a Colegiului Național „Gheorghe Vrănceanu”, este o adolescentă ce poate fi luată drept exemplu de ambiție, voință și talent. Deși învață într-o clasă de matematică – informatică, Anca e îndrăgostită de poezie, de artă, în general. Graficiană, eseistă și poetă, ea a ajuns ca la 18 ani să-și formeze o personalitate complexă. Primele circa 80 de poezii și desene le-a realizat „de cînd mi s-a pus creionul în mînă”, după cum spune ea. Talentul ei artistic s-a dezvoltat odată cu vîrsta. Primul premiu de grafică cîștigat a fost în clasa a VII-a: o tabără la Mare, unde a trebuit să realizeze în numai cîteva zile pictură murală. Este membră a Cenaclului de literatură „Crisalide”, coordonat de profesoara Violeta Șerban. Într-o îmbinare fericită, Anca a frecventat timp de trei ani și cercul de pictură, condus de profesoara Veronica Călin.
După trei ani de liceu, Anca are un palmares de invidiat: premii pentru grafică, literatură – poezie, eseu și critică. Mica artistă a realizat grafica unor numere din revista „13 Plus” (copertă și interior) și a celor două reviste literare ale cenaclului „Crisalide” și „Scrieri”, precum și grafica copertei volumului de poezii al lui Miriam Cihodariu și al poetei Elena Bostan. A lucrat și la grafica gazetei „Efigii Lirice”, în Tîrgoviște, precum și la afișele unor concursuri desfășurate în tabăra de la Runc, din iulie 2003.
Debutul ei literar a avut loc în revista „Scrieri”, după care au urmat cîteva articole în revista „Ateneu”. „Anul 2003 mi-a adus cele mai frumoase și importante premii la nivel județean și național. Este vorba de premiul I la Festivalul Național de Poezie „Miron Radu Paraschivescu” la Vălenii de Munte – Prahova, cel de la concursul „Tinere condeie” – poezie, dar și „Premiu pentru cea mai pertinentă critică literară”, pe care l-am cîștigat în tabăra de la Arbănași – Buzău, de anul acesta”, ne-a spus Anca Sandu. Un alt premiu important pentru ea a venit în această vară, trofeul „Efigii Lirice”, obținut în Tabăra Națională de la Cerbu – Tîrgoviște, festival ajuns la ediția a 37-a.
Anca este mîndră de ceea ce face, de rezultatele obținute, dar, surprinzător, spune că nu are de gînd să urmeze o facultate în domeniu. Încă din clasa a IX-a se pregătește pentru Arhitectură și își dorește să urmeze facultatea de profil din București. „Am participat la olimpiade încă de la începutul liceului, atît la română, cît și la fizică, dar nu am o părere prea bună despre aceste concursuri și prefer să nu dezvolt subiectul. Tot ce am realizat în grafică și în literatură nu a fost decît o rampă de lansare și o experiență care mi-a dat mai mult curaj și încredere în forțele mele. Teama mea e să nu trec prin viață fără să las ceva în urmă. Ceva care să amintească lumii de mine, nu numai părinților și nepoților!”, ne-a declarat Anca.
(Ioana PAVEL)
Lasă un răspuns