Închiderea izvoarelor de apă minerală, un abuz care continuă
• Perla Moldovei riscă să rămînă fără licența de exploatare a izvoarelor
Un corp de inspectori teritoriali ai Agenției Naționale a Resurselor Minerale va demara astăzi o anchetă la Slănic Moldova, acolo unde izvoarele de apă minerală au fost închise. Decizia de a nu mai permite pacienților să beneficieze de apă minerală aparține SC Perla Moldovei SA, firmă care a primit, prin negociere directă, de la Agenția Națională a Resurselor Minerale, licență pentru exploatarea izvoarelor. Acum aproximativ două săptămîni, reprezentanții firmei au întrerupt furnizarea apei minerale, sub pretextul că o parte dintre țevi au înghețat și s-au fisurat și, în plus, instalația electrică trebuia refăcută.
Numai că orice intervenție care ar fi presupus sistarea apei de izvor ar fi trebuit anunțată la București, la ANRM. „Nu am fost anunțați despre lucrările de la Slănic Moldova și nimeni nu ne-a solicitat aprobarea specială de a opri izvoarele, așa cum prevede legislația”, ne-a declarat Iuliana Stratulat, președintele ANRM. Ea a calificat ca pe un „abuz” gestul celor de la Perla Moldovei și ca pe o încercare de „îmbogățire pe seama vieții și sănătății oamenilor”.
În Slănic Moldova se află în acest moment aproximativ 500 de turiști, veniți la tratament prin bilete subvenționate de Ministerul Muncii și Solidarității Sociale. Turismul social este practicat intensiv în Slănic: anul trecut, în stațiune au beneficiat de tratament pentru afecțiuni gastrice, hepatice sau respiratorii 6450 de turiști, potrivit datelor furnizate de Ministerul Muncii. Pentru acest an, societățile de turism din Slănic Moldova au oferit la licitația MMSS și au contractat un număr de 5.200 de bilete, numai pentru primul semestru al acestui an! Beneficiarii biletelor sînt oameni pentru care tratamentul reprezintă o necesitate: bolnavi cronici și pensionari, pentru care contribuția financiară la bilet, de cîteva sute de mii de lei, reprezintă un efort financiar.
Unul dintre directorii de la „Perla Moldovei, Vasile Ion, ne-a declarat că lucrările pentru reparația izvoarelor au demarat în această perioadă fiindcă ar fi extrasezon. Cifrele statistice infirmă, însă, existența unui extrasezon, chiar și în luna ianuarie, la Slănic Moldova. O stațiune de dimensiunea celei despre care vorbim, care primește în prima lună a anului aproximativ 1.700 de bolnavi la tratament, nu poate fi categorisită astfel. Numai că cei care au ajuns la Slănic Moldova la cură de ape minerale s-au întors de la izvor cu sticluța goală. Între timp, capete luminate de la Perla Moldovei au decis să închidă izvoarele, din motive numai de ei știute. Turiștii se revoltă, spre disperarea șefilor de hoteluri, care nu știu cum să rezolve problema.
Primarul din Slănic Moldova, Mircea Ionel, dar și oameni implicați în turismul din localitate, spun că, prin închiderea Perla Moldovei, se urmărește forțarea firmelor de turism din localitate să încheie contracte pentru apa minerală băută de pacienți, evident, la prețuri de monopol. „Perla Moldovei nu are turiști în această perioadă, și-au trimis oamenii acasă și au închis izvoarele. Nu au ținut seama că, în alte locuri din stațiune, există pacienți care au nevoie de apa minerală”, au spus, la unison, reprezentanți ai autorităților locale și oameni de afaceri. Primarul Mircea Ionel a întocmit o plîngere față de gestul celor de la Perla Moldovei, pe care a trimis-o la Agenția Națională a Resurselor Minerale, Ministerul Turismului și Oficiul Național pentru Protecția Consumatorilor.
Izoarele de apă minerală sînt proprietate publică a statului român, pentru exploatarea cărora ANRM emite licențe firmelor interesate. „Nimeni nu poate lua pacienților dreptul la sănătate. Izvoarelor trebuie să li se dea drumul, pentru ca toată lumea să beneficieze de apele curative. Echipa de anchetă va demara cercetările la fața locului. Dacă Perla Moldovei va fi găsită vinovată pentru întreruperea furnizării apei de izvor, îi va fi retrasă licența de exploatare”, a avertizat președintele ANRM, Iuliana Stratulat.
Și Casa Națională de Pensii, cea care subvenționează biletele celor care au plecat la tratament la Slănic și s-au trezit în imposibilitatea de a urma prescripțiile medicale, analizează situația de la Slănic Moldova. În tot acest timp, autoritățile județului Bacău, unde are loc abuzul fără precedent, privesc lucrurile cu detașare. (Nicoleta BICHESCU)
Lasă un răspuns