Atleta băcăuană Andreea Pătrașc, legitimată la SCM și CSȘ Bacău, a primit de curînd o veste bună, referitoare la includerea sa printre tinerii sportivi ai României care vor beneficia de o tabără gratuită în centrul de educație olimpică instalat în stațiunea brașoveană Moeciu. Inițiativa aparține Comitetului Internațional Olimpic și a fost materializată prin intermediul Comitetului Olimpic Român.
Cine este Andreea? O atletă de 14 ani care doar anul acesta a cucerit două medalii de aur la campionatele naționale de juniori III, în probele de 800 și 1500 de metri, un titlu de vicecampioană națională de juniori III și trei medalii de bronz la juniori I, în proba de 800 de metri, și cu ștafetele de 4×200 și 4×400 metri. În iarnă, eleva antrenoarei Maria Hagimă a obținut cel mai bun rezultat mondial indoor al anului, la 800 de metri, distanță pe care a parcurs-o în timpul 2:12.71. La Campionatele Internaționale ale României, de luna trecută, Andreea a alergat cei 800 de metri în 2:09.74, făcînd cu brio față, în aceeași perioadă, și examenului de Capacitate. Era și normal de vreme ce, din clasa a 5-a și pînă într-a 8-a a avut medii peste 9,40.
A fost nominalizată pentru participare la Campionatul Mondial de Atletism al juniorilor II (Canada, 9-13 iulie), dar din cauza numărului „limitat” de locuri din lotul național va trebui să se mulțumească doar cu selecționarea în echipa română ce va concura la Zilele Olimpice ale Tineretului European (Paris) sau la Campionatul Balcanic al juniorilor II.
„M-am bucurat mult cînd am auzit de această tabără dar, sinceră să fiu, dorința mea cea mai mare era să fiu selecționată în lotul pentru Canada. Oricum, la Moeciu voi beneficia de condiții de pregătire mult mai bune decît cele de aici, iar în ce privește probele de semifond nu am, practic, unde să lucrez”, a afirmat talentata atletă care parcurge zilnic distanțe mari, pe jos, pe a ajunge la școală sau la antrenament. „Alergăm mai mult pe ciment, fără echipament adecvat. După doi ani de zile de eforturi am reușit să cumpărăm o pereche de pantofi cu cuie, specifici probei sale. Cît despre premiile stabilite prin regulamentele MTS sau MEC, pentru performanțele sale, nici vorbă. Nici Sport Club și nici CSȘ nu au avut bani. Ea nu are un trening, nu are fîș, nu are pantofi de sport”, completează antrenoarea Maria Hagimă.
S-a încetățenit, din păcate, ca la noi în țară valorile să fie trecute pe plan secund. Incompetența și nesimțirea ies ca păduchii în frunte sau sînt promovate. Cazuri de copii săraci, dar talentați, cum este cel al Andreei Pătrașc, sînt multe în România. De rezolvarea lor nu prea se preocupă multă lume, astfel încît un sportiv poate rata o carieră de performanță din cauza dezinteresuluii cu care este înconjurat.
Chiar în aceste condiții, Andreea trage de ea și își dorește să ajungă campioană mondială și să participe la Jocurile Olimpice. Modelele sale sînt Doina Melinte și Gabriela Szabo. Dacă va ajunge vreodată la performanțele celor două mari campioane nu se știe. Doina Melinte (director al DTSJ) ține foarte mult la Andreea și a ajutat-o pe cît a putut. Directorul DTSJ nu pierde nici o cursă a micuței semifondiste care o caută din priviri în timpul desfășurării probei. Astă iarnă, în timpul finalei naționale de juniori III la 800 de metri, Andreea a aruncat privirea spre locul în care stătea, de obicei, Doina Melinte și nu a zărit-o. A intrat un pic în panică dar și-a revenit la următorul tur de pistă cînd Doina a reapărut și apoi Andreea a cîștigat cursa. (Marius AMBROZIE)
Lasă un răspuns