• Adunarea Generală a Acționarilor de la Sofert Bacău s-a desfășurat ieri sub presiunea sindicaliștilor, adunați în fața pavilionului central al societății • pentru că de doi ani nu le-au mai fost majorate salariile, angajații Sofert l-au așteptat ieri pe Ioan Nicolae pentru a negocia o nouă grilă de salarizare • în lipsa patronului Interagro, creșterea salariilor a fost din nou amînată • sindicaliștii amenință cu oprirea utilajelor, dacă revendicările lor nu vor fi soluționate
Mai bine de o sută de salariați ai societății Sofert Bacău au stat ieri, preț de cîteva ore, în fața pavilonului central al unității, pînă cînd s-a încheiat Adunarea Generală a Acționarilor. Sindicaliștii au protestat astfel pentru că de doi ani nu le-au mai fost majorate salariile. Ei au sperat că membrii AGA vor găsi soluții pentru rezolvarea nemulțumirilor salariale care au dus, săptămîna trecută, la declanșarea conflictului de muncă.
După ce timp de mai bine de doi ani nu au beneficiat de nici o majorare salarială, salariații l-au așteptat ieri pe Ioan Nicolae, patronul Concernului Interagro, acționarul majoritar al Sofert Bacău. Angajații au sperat că vor putea negocia împreună cu ceilați acționari o nouă grilă de salarizare. Ioan Nicolae l-a delegat însă pe directorul general al Interagro, Viorel Barac, să îl reprezinte la discuțiile ce s-au purtat ieri la Bacău. Timp de mai bine de două ore, cei peste o sută de salariați au așteptat să coboare cineva în mijlocul lor, să le explice ceea ce se discută în AGA. „Nu vrem decît să ni se majoreze salariile. De doi ani ne tot amînă cu promisiuni. Am 11 copii și tot salariul îl dau la întreținere”, se plîngea Emil Mîndru, salariat la depozitul central al unității. „Acum să nu se înțeleagă că toți avem acasă o grămadă de guri de hrănit. Eu am doi copii și, după ce îmi plătesc întreținerea, telefonul și lumina, nu îmi mai rămîn bani nici să mă descurc de pe o zi pe alta”, s-a plîns și Vasile Pruteanu. „În contractul colectiv se spunea că salariile ne vor fi indexate în funcție de cursul dolarului. De mai bine de doi ani ne țin doar în promisiuni. Nu ni s-a mărit nici măcar cu un leu salariul, în timp ce inflația a luat-o razna”, a intervenit imediat și Constatin Chira.
După mai bine de două ore de așteptare, primul care a ieșit să discute cu salariații a fost Ionel Bîțu, liderul Sindicatului „Sofert”. Roșu tot și plin de transpirație, Ionel Bîțu abia a reușit să își facă auzită vocea din mulțime. „Viorel Barac ne-a spus clar că nu este mandatat de Ioan Nicolae să facă negocieri salariale. În condițiile în care nu ne vor fi rezolvate revendicările, după ce vom parcurge toate etapele conflictului de muncă, vom trece chiar la oprirea instalațiilor”, a încercat Ionel Bîțu să se facă auzit. Explicațiile liderului de sindicat nu i-au mulțumit, însă, pe salariați. „Pentru Nicolae, Sofert nu este decît o vacă de muls. Cînd nu mai are nevoie de producție, închide fabrica, așa cum a mai făcut și anul trecut”, a strigat unul dintre manifestanți, care nu a vrut să își dea numele de teamă să nu rămînă fără slujbă. „Anul trecut, toți cei care au protestat au fost trecuți pe lista disponibilizărilor”, s-a mai justificat salariatul.
După mai bine de jumătate de oră de discuții cu manifestanții, Ionel Bîțu le-a promis salariaților că va încerca, într-o formă sau alta, să găsească o modalitate de a negocia majorarea salarială pînă în jurul datei de 5 mai. Cornel Cîrnu, directorul general al Sofert Bacăub se arată, însă, destul de sceptic cu privire la o eventuală majorare salarială. „Deocamdată nivelul salariului este undeva în jurul a cinci milioane de lei, ceea ce nu este chiar foarte puțin. Vom majora salariile atunci cînd vom avea posibilitatea. Pînă cînd unitatea nu va avea un flux continuu de activitate, nu se va putea vorbi de o majorare salarială”, ne-a declarat Cornel Cîrnu. Cît privește decizia salariaților de a opri instalațiile în cazul în care revendicările lor nu vor fi soluționate, directorul Sofert a fost cît se poate de ferm. „Deja, în aceste condiții se poate vorbi despre indisciplină, care se sancționează conform legii”, a spus tranșant Cornel Cîrnu.
Demisia directorului Cîrnu va fi analizată pînă la vară
Tot ieri, în cadrul AGA a mai fost discutată demisia de la conducerea unității a directorului Cornel Cîrnu, pe care acesta a înaintat-o în urmă cu cîteva săptămîni. Ioan Nicolae a transmis prin reprezentantul său că va analiza pînă la vară cererea de demisie înaintată de director. „Acum depinde de ce se înțelege pînă la vară. Din punctul meu de vedere, la conducerea combinatului va trebui să vină cineva din afara unității”, ne-a declarat Cornel Cînru. El a precizat că, pînă cînd va fi numită o nouă persoană la conducerea unității, va deține în continuare funcția de director. (E. SOLOMON)
Lasă un răspuns