Federaţia Sindicatelor Naţionale ale Poliţiştilor şi Personalului Contractual, organizaţie reprezentativă a peste 50.000 de salariaţi din Ministerul Administraţiei şi Internelor, va organiza, la începutul acestei toamne, cea mai puternică mişcare de protest a sindicatelor sale, a declarat Marin Gruia, preşedintele FSNPPC.
Potrivit liderului sindical, poliţiştii vor bloca, pentru câteva zile la rând, principalele activităţile ale sistemului, conform votului primit de la majoritatea sindicaliştilor.
‘Pentru populaţie blocarea serviciilor poliţieneşti, chiar de către poliţişti, va fi o situaţie fără precedent. Colateral evenimentului, o mare parte din şefii MAI vor fi făcuţi răspunzători pentru protestul personalului’, mai spune Gruia.
Despre această acţiune naţională, FSNPPC a informat, din timp, autorităţile Statului şi a solicitat începerea unui dialog cu partenerii sociali capabili să detensioneze criza. În acest scop, a fost trimisă, în 30 iunie 2010, o scrisoare Preşedintelui României, Traian Băsescu. Prin scrisoare se solicita o întâlnire de lucru, pentru informare şi mediere.
În motivarea solicitării dialogului se vorbea despre furia crescândă a poliţiştilor, legată de diminuările salariale pe care aceştia urmau să le suporte, în condiţiile incompatibilităţilor specifice Statutului poliţistului. Un alt subiect al dialogului ar fi fost cooperarea pentru diminuarea abuzurilor care au deteriorat grav relaţiile de muncă din MAI.
Gruia susţine că, în 21 iunie 2010, FSNPPC trimisese o scrisoare asemănătoare către CSAT, al cărui preşedinte este tot Traian Băsescu, autoritatea supremă care decide şi problemele de siguranţă şi ordine publică, dar acesta nu a furnizat însă nici un semnal.
În opinia sindicaliştilor, faptul că de la data expedierii scrisorilor către CSAT şi, direct, către Preşedinte şi până acum s-au scurs două luni de zile, fără ca FSNPPC să primească un răspuns, conform O.G.nr.27/2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, îndreptăţeşte poliţiştii să considere atitudinea preşedintelui Traian Băsescu drept o dublă acceptare tacită, de la cel mai înalt nivel, pentru protestele lor naţionale care acum se află în plină pregătire.
‘Interpretarea este în deplină conformitate cu principiul latin de drept: Qui tacet, consentire videtur (cine tace, este de acord). Această constatare încurajatoare nu înlătură însă responsabilitatea pentru nerespectarea Ordonanţei Guvernului nr. 27/2002, privind reglementarea activităţii de soluţionare a petiţiilor, document care prevede obligaţia de a se răspunde unui petiţionar în termen de 30 de zile, indiferent dacă soluţia este favorabilă sau nefavorabilă.
Amintim că pentru funcţionarii publici în cauză, nerespectarea termenului de răspuns la petiţii constituie abatere disciplinară, conform Legii nr. 188/1999’, spune liderul sindical Marin Gruia în încheierea comunicatului de presă.AGERPRES
Lasă un răspuns