Imaginația unor primari este nemărginită, mai ales atunci când la bătaie sunt banii publici. Unul din primarii cu punga largă este cel din Buhuși, Ionel Turcea, care a avut grijă de subordonații lui și de sărbătorile de Crăciun și Paște, și la pensionare, chiar și la „prima naștere”. Nu a ratat nicio ocazie pentru a le umfla salariile cu prime, recompense și sporuri, inclusiv cel de stabilitate. „Generozitatea” primarului s-a întors împotriva acelorași angajați, care vor trebui lună de lună de-acum încolo să returneze eșalonat banii primiți ilegal, conform Curții de Conturi și Curții de Apel Bacău.
În urma unui audit financiar al contului de execuție pe anul 2010 la Primăria Buhuși, Curtea de Conturi a descoperit mai multe nereguli, încălcări ale legislației și cheltuieli ilegale.
Raportul controlului arată că angajații primăriei au beneficiat de un spor de stabilitate de 15 la sută, în anii 2009 și 2010, în valoare totală de 369.177 lei.
Pe lângă acesta, în perioada 2008 – 2010, salariații unităților de învățământ s-au bucurat de recompense și prime pentru pensionare (cinci cazuri), echivalentul a două salarii medii.
Doamnele au fost și mai favorizate, primind timp de trei ani un salariu mediu în plus, drept ajutor bănesc pentru prima naștere (zece cazuri).
Astfel, din bugetul local au mai ieșit pentru pensionări și nașteri circa 41.373 lei.
Lista recompenselor nu se oprește aici. Tot în 2010, Primăria Buhuși, cu acordul consilierilor locali, a acordat un sprijin financiar angajaților cu ocazia sărbătorilor de iarnă, suma cheltuită ajungând la 45.000 de lei, motivat de „situația dificilă din punct de vedere financiar a personalului instituției”, după cum a explicat conducerea primăriei.
În 2012, primarul din Buhuși, Ionel Turcea, a dat în judecată Curtea de Conturi și a contestat raportul controlului. Prima instanță – Tribunalul Bacău – a dat câștig de cauză primăriei, iar motivarea te pune pe gânduri: „Instanța are în vedere că toate drepturile bănești considerate nelegale au fost acordate în baza unui contract/acord colectiv de muncă, verificat de AJPS (Agenția Județeană pentru Prestații Sociale, n.r.), iar instanța nu este învestită cu verificarea legalității acestui act. (…) Instanța nu se poate sesiza din oficiu asupra legalității acestor contracte colective de muncă, înregistrate la AJOFM (Agenția Județeană pentru Ocuparea Forței de Muncă, n.r.), care au intrat în circuitul civil și produc efecte.”
La sfârșitul lui 2013, Curtea de Apel Bacău a admis recursul Curții de Conturi și a respins contestația Primăriei Buhuși, considerând că „toate aceste cheltuieli nu au justificare legală”.
Primarul Ionel Turcea nu s-a împăcat cu această decizie și, în februarie 2014, a făcut cerere de revizuire tot la Curtea de Apel, însă și aceasta a fost respinsă. „Este o hotărâre judecătorească pe care trebuie să o respectăm – s-a resemnat primarul Ionel Turcea. Alte primării, nu știu exact care, au câștigat, noi am avut neșansa să pierdem. Am dat dispoziție ca angajații să dea banii înapoi.”
Tot în 2012, pe rolul instanțelor a mai fost un proces deschis de Ionel Turcea împotriva Curții de Conturi care, în urma controalelor, a scos la lumină mai multe nereguli. Și acest proces a fost pierdut de Primăria Buhuși.
Lasă un răspuns