• din cauza lipsei condițiilor minime de muncă, inspectorii ITM au aplicat amenzi de 75 de milioane de lei
Inspectorii de control din cadrul Inspectoratului Teritorial de Muncă (ITM) din Bacău au întreprins zilele trecute un control tematic la stația de epurare biologică a apei din Comănești, administrată de SC Comprel SA din localitate. Din anul 2000, stația de epurare din Comănești a trecut succesiv prin mîna mai multor patroni, dar nici unul dintre aceștia nu a făcut investiții în siguranța angajaților la locul de muncă. Comprel SA a preluat stația de la începutul anului 2002, dar nici noul proprietar nu a investit nici un ban. „Nici un patron nu a luat măsuri pentru protecția salariaților pe linie de securitate și sănătate în muncă. Condițiile de muncă ale angajaților au devenit de fapt tot mai grele”, ne-a declarat Ioan Andrei, inspector șef adjunct la ITM Bacău.
La stația de epurare a apei din Comănești lucrează 24 de oameni. Inspectorii ITM au depistat nereguli în toată activitatea de protecție a salariaților, riscul producerii accidentelor de muncă sau a îmbolnăvirilor profesionale fiind amenințări permanente. „Firma care administrează stația de epurare se face vinovată de neefectuarea controlului medical și nesupraveghearea stării de sănătate a salariaților, avînd în vedere că persoanele sînt expuse unui risc biologic de contaminare foarte ridicat. Oricînd există posibilitatea ca aceștia să facă boli de piele sau intoxicații”, a mai spus Ioan Andrei.
Celor 24 de muncitori nu li s-au acordat materiale igienico-sanitare, iar grupurile sanitare sînt practic inexistente, cu toate că, dat fiind condițiile în care lucrează, aceștia ar trebui să aibă apă caldă și dușuri. În plus, muncitorii nu au mai primit echipament nou de mai bine de trei ani. Instructajul pe linie de protecția muncii este făcut total necorespunzător, locurile de muncă cu pericol deosebit nu au fost identificate, iar în unitate nu există o semnalizare corespunzătoare a riscurilor care pot avea ca urmare producerea accidentelor de muncă și a îmbolnăvirilor profesionale. Vaccinarea muncitorilor care lucrează la stația de epurare este obligatorie din șase în șase luni. Muncitorii nici nu își mai aduceau aminte de cînd nu au mai fost vaccinați împotriva agenților patogeni din mediul de lucru. „Ca urmare a abaterilor constatate am aplicat trei sancțiuni contravenționale în valoare de 75 de milioane de lei. O sancțiune de 25 de milioane a fost acordată pe linie de securitate și sănătate în muncă, iar alte două sancțiuni, tot de cîte 25 de milioane fiecare, au fost aplicate pentru nerespectarea condițiilor de muncă. S-a încheiat un proces verbal de control prin care s-a stabilit ca deficiențele constatate să fie remediate pînă pe 14 februarie. Neducerea la îndeplinire a măsurilor dispuse se sancționează cu amendă între 50 și 100 de milioane de lei”, a mai precizat inspectorul șef adjunct de la ITM Bacău. (C.T.)
Lasă un răspuns