18 membri ai unei grupări infracționale au fost condamnați de Tribunalul Bacău la ani grei de închisoare pentru nu mai puțin de șapte infracțiuni – constituire de grup infracțional organizat, înșelăciune cu consecințe deosebit de grave, accesarea fără drept a unor sisteme informatice, efectuarea de operațiuni financiare în mod fraudulos, fals în declarații și în înscrisuri sub semnătură privată, toate în formă continuată, și spălare de bani. Cea mai mare pedeapsă – 15 ani de închisoare – a primit liderul grupării, Stelian Ovidiu Năstase (din Suceava). Alți trei, printre care și un funcționar bancar, au fost condamnați la 10 ani de închisoare. Inculpații pot face apel împotriva hotărârii Tribunalului.
Cătălina CHIFU
Cercetările în acest caz au început în iulie 2010, când DIICOT – Serviciul Teritorial Bacău a primit o plângere de la Oana M., din Bacău, care a descoperit că din contul personal deschis în cadrul Unicredit Țiriac Bank a fost făcut un transfer fraudulos în sumă totală de 120.118 lei. După declanșarea anchetei, s-a constatat că, în perioada 2009 – 2010, membrii grupării din Suceava au fraudat cinci conturi ale unor clienți Unicredit Țiriac Bank, din diverse zone ale țării. Prejudiciul total s-a ridicat la 245.520 euro și 70.000 dolari. Victime au căzut oameni cu stare financiară bună, ce lucrau de mulți ani în străinătate și aveau depozite impresionante la bancă.
În gruparea formată în 2009 de Ovidiu Stelian Năstase, împreună cu soția lui, Ioana Roxana Năstase, au fost racolate zeci de persoane care aveau roluri bine definite în contractarea de credite cu documente false, pe care soții Năstase le realizau prin xerocopiere și inserare de date, în locuința lor. Persoanele de care se foloseau erau din categorii defavorizate, care acceptau ușor să comită infracțiuni, în schimbul unor sume modice de bani și al altor facilități (cazare, alimente, băuturi alcoolice etc). „Afacerea” s-a extins treptat, când Ovidiu Năstase a realizat că „profitul” ar fi mult mai mare dacă ar coopta în grupare un funcționar bancar. Adrian Pâslaru, angajat al Unicredit Țiriac Bank – Sucursala Suceava, a acceptat să colaboreze și să furnizeze liderului grupării detalii confidențiale despre conturile clienților și informațiile necesare pentru fraudarea acestor conturi.
Conturi fraudate cu sprijinul unui funcționar bancar
Pe baza informațiilor confidențiale date de funcționarul bancar Adrian Pâslaru, membrii grupării întocmeau documente false care atestau calitatea de titular de cont sau de moștenitor al unui client „decedat” și apoi solicitau băncii retragerea banilor în numerar sau transferuri dintr-un cont în altul. „Rolul inculpatului Pâslaru Adrian a fost determinant în cadrul acestei grupări, întrucât fără informațiile confidențiale legate de conturile clienților și fără cunoștințele specializate în domeniul bancar, puse la dispoziție de acesta, nu s-ar fi putut realiza infracțiunile comise în cadrul acestei grupări infracționale” – arată procurorii DIICOT. De altfel, funcționarul bancar a primit printre cele mai grele pedepse – 10 ani de închisoare. Ovidiu Năstase și soția sa, Ioana Roxana (care realiza documentele false), au negat, pe tot parcursul urmăririi penale implicarea lor în aceste infracțiuni, au spus că nu au semnat nici un contract, că nu cunosc nicio persoană din cele cercetate și că nu au recrutat oameni.
O femeie din Bacău, furată de 120.000 de lei
În iulie 2010, Oana M., din Bacău, a încercat că retragă o sumă de bani de la un bancomat al Unicredit Țiriac Bank, sucursala Metro Bacău. A observat că din contul ei lipseau 22.000 lei și a cerut explicații unității bancare. Când s-au făcut verificări, s-a descoperit că din contul Oanei M. a fost făcut un transfer fraudulos în sumă totală de 120.118 lei. Infracțiunea a fost posibilă cu sprijinul funcționarului bancar Adrian Pâslaru, care a furnizat grupării toate datele despre contul victimei. Cu un act de identitate fals, una dintre inculpatele din dosar s-a prezentat în numele părții vătămate Oana M. la Unicredit Țiriac Bank, agenția Metro Târgu Mureș. Purta o pălărie și o pereche de ochelari mari, pentru a semăna cu femeia păgubită. Inculpata a cerut blocarea digi-passului aferent contului, pe motiv că a fost pierdut, și eliberarea unui nou digi-pass. Astfel, au fost transferați banii din contul Oanei M. într-un alt cont deschis în Suceava. Din acest cont, suma de bani a fost retrasă după câteva zile de la un bancomat fără cameră de luat vederi.
Bănci și IFN-uri, păgubite de membrii grupării
Tot cu ajutorul funcționarului bancar au mai fost fraudate alte patru conturi. În cazul unei persoane păgubite, liderul grupării și soția lui s-au gândit să întocmească un certificat de deces al titularului de cont și un testament prin care era desemnat unic moștenitor unul dintre învinuiți. În baza documentelor false, au fost lichidate conturile bancare.
Procurorii susțin că infracțiunea a fost posibilă și din cauza neglijenței mai multor funcționari bancari care ar fi trebuit să verifice mai atent documentele care păreau eliberate de primărie și un birou notarial. Membrii grupării se ocupau și cu obținerea de credite de nevoi personale și de consum prin folosirea unor documente falsificate. Mai multe bănci și instituții financiare nebancare, printre care TBI Credit IFN SA, Credit Europe Bank SA, CETELEM IFN SA București, EFG Retail Service IFN, s-au constituit părți civile în proces pentru recuperarea prejudiciilor ce se ridică la câteva sute de mii de lei.
hopsieu a zis
un bancomat fara camera de luat vederi???!