Mambrii Filialei judetene Bacau „Col. Corneliu Chiries” a Asociatiei Nationale Cultul Eroilor si invitatiilor – reprezentanti ai autoritatilor locale, comandanti ai unor unitati militare din municipiu, preoti si ziaristi, au aniversat, marti 27 martie, implinirea a 94 de ani de la Unirea Basarabiei cu Romania. Evenimentului i-a fost dedica o adunare festiva, in care au sustinut prelegeri prof. Vilica Munteanu, directorul filialei Bacau a Arhivelor Statului, col. (r.) George Gheorghiu, secretarul filialei Cultul Eroilor, si gen. fl. aer. (rtrg.) Alexandru Leonov, presedintele filialei Bacau a Asociatiei Nationale a Veteranilor de Razboi. „Organizam an de an acest eveniment – a spus presedintele filialei Cultul Eroilor, col. (r.) Paul-Valerian Timofte. Basarabia a fost prima provincie romaneasca unita cu patria mama, in 1918. Aceasta zi este, pentru noi, memorabila. Aducem un omagiu inaintasilor care au savirsit unirea, dar intotdeauna venim cu noutati referitoare la acest eveniment. Basarabia a fost dintotdeauna pamint romanesc.”
Profesorul Vilica Munteanu a facut, in legatura cu acest eveniment, un „Arc peste timp – 1812 – 1944”, pentru a arata ce inseamna teritoriul dintre Prut si Nistru. „Toate documentele emise sau primite de Cancelaria Moldovei – a precizat vorbitorul – fac referire la acest teritoriu ca parte integranta a tarii. Moldova se intindea intre Carpati si Nistru, iar in nord continea inclusiv Bucovina. Tarile Romanesti, fiind inchinate turcilor, fiind transformate in pasalicuri, au avut o anumita autonomie fata de Poarta, care se angaja sa respecte integritatea teritoriala a acestor tari, in ciuda unor presiuni. Dupa razboiul austro-turc, in 1869, la tratativele de pace, Polonia a cerut prima data sa inglobeze in teritoriul ei Moldova. O cedare efectiva a teritoriului dintre Prut si Nistru s-a intimplat, insa, dupa raboiul dintre rusia si Turcia, incheiat in 1812. Din 1918, insa, Basarabia a fost parte din România moderna timp de 22 de ani, de la 27 martie (9 aprilie) 1918, cind Sfatul Tarii, parlamentul Republicii Democratice Moldovenesti, a votat in favoarea unirii cu Romania. Aceasta a durat pina la 28 iunie 1940. Atunci, dupa un ultimatum expansionist al guvernului sovietic adresat Romaniei privind cedarea Basarabiei catre Uniunea Sovietica, teritoriul sau (Est-Moldova) a fost ocupat de Armata Rosie, administratia si Armata Romana fiind fortate sa se retraga la est de Prut.
„Contributia Armatei Romane la apararea Unirii Basarabiei cu Romania” a fost evocata de col. (r.) George Gheorghiu, dupa care gen. fl. aer. (rtrg.) Alexandru Leonov a vorbit despre „Basarabia ca stravechi pamint romanesc si Unirea Basarabiei la patria mama”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns