• consilierii băcăuani au aprobat luni transmiterea în folosință
gratuită către Agenția Națională pentru Locuințe (ANL) a unei suprafețe de teren de 30.000 de metri pătrați aflată în domeniul privat al municipiului • inițial, în proiectul de hotărîre, terenul figura pe strada Lunca Bistriței nr. 21 • un adevărat scandal a izbucnit printre consilierii locali după ce s-a aflat că terenul face parte, de fapt, din Parcul Gherăiești și că cele trei hectare reprezintă aproape o zecime din suprafața acestuia
La nici o lună după trecerea Parcului Gherăiești din domeniul public în domeniul privat al municipiului Bacău, aproape o zecime din acest teren a fost transmisă în folosință gratuită către Agenția Națională a Locuinței (ANL), în vederea construiri de locuințe prin credit ipotecar. Cum în proiectul de hotărîre se preciza că terenul, în suprafață de 30.000 de metri pătrați, se află pe strada Lunca Bistiței, la numărul 21, consilierul PD Ionel Floroiu i-a solicitat viceprimarului Laurian Lucaș mai multe lămuriri cu privire la amplasament. Un întreg scandal s-a declanșat după ce viceprimarul Lucaș a precizat că terenul este situat la intrarea în Parcul Gherăiești, în prelungirea actualului cartier de locuințe care se construiesc de către ANL în această zonă.
„Pînă acum, din Parcul Gherăiești am atribuit către ANL o suprafață de 18 hectare de teren. Cred că ne grăbim să mai dăm încă trei hectare. Este un teren unde sînt cîteva sute de copaci destul de tineri. Nu știu cînd ne vom mai opri”, a reacționat consilierul PRM Ioan Enășoaie. „Aici ne vom opri”, a intervenit viceprimarul Lucaș, care a mai explicat că a fost nevoie de această ultimă suprafață de teren din Parcul Gherăiești pentru cofinanțarea unui proiect de construire, prin ANL, a încă 400 de locuințe prin credit ipotecar. „Totuși, aceste trei hectare de teren reprezintă mai bine de o zecime din suprafața parcului”, a venit replica lui Ioan Enășoaie. Calm pînă atunci, primarul Dumtru Sechelariu a intervenit furtunos în discuție. „Prin această mișcare am obținut 100 de miliarde de lei, bani destinați construcției a încă 400 de locuințe și pe care ar fi trebuit să îi dăm de la bugetul local. Dacă pot să contruiesc locuințe în Parcul Gherăiești, bag pînă la loc comanda! Nu aveți parc în centrul orașului? Primăria nu are bani nici să vopsească băncile din Parcul Gherăiești, care, oricum, este la apus de carieră. Cît voi mai fi primar, voi încerca tot timpul să caut terenuri pentru a construi locuințe sau parcuri industriale. Sînt chestiuni unde am cerut să dați dovadă de puțină discreție și toate comentariile pe care le aveți de făcut să le faceți în comisii. Cînd vreți să dați prea mult perdeaua, deranjați Bucureștiul. Vă spun. însă, că, atît eu cît și fratele meu, nu mai putem fi opriți din drum! Dacă este nevoie, mergem și pe cadavre”, a spus primarul Sechelariu.
Cînd proiectul de hotărîre a fost supus aprobării, singurii care s-au opus au fost Ioan Enășoaie și consilierul PNȚCD Petru Teodoru. Discuțiile pe marginea acestui subiect păreau să se oprească aici. Numai că, după ce alte proiecte de hotărîre au fost supuse spre aprobare, primarul Sechelariu și-a dat seama că există cîțiva consilieri locali care votează, consecvent, împotrivă.
Potop de replici între primarul Sechelariu și consilierul PNȚCD Petru Teodoru
Țărăniștii au fost primii asupra cărora s-au pornit un potop de acuze din partea primarului Sechelariu. Iar dintre cei doi consilieri pe care îi mai are PNȚCD în Consiliul Local Bacău, cel luat în vizor de primarul Sechelariu a fost Petru Teodoru, acuzat că este mereu, un fel de „Gică -contra” al Consiliului. „Vă scot toată activitatea pe care ați avut-o pînă acum în consiliu și o să vedeți de cîte ori v-ați opus consecvent la tot ceea ce vrem să construim în orașul Bacău. Am să ies pe posturile de televiziune și am să arăt cine sînt cei care se opun proiectelor de dezvoltare a orașului”, i-a spus primarul Sechelariu consilierului Teodoru. Primarul a revenit la sentimente mai bune și a recunoscut că Petru Teodoru este o personalitate în muncipiul Bacău, ale cărui păreri nu-i sînt indiferente. „Am să fiu de acord cu luarea unor terenuri din Parcul Gherăiești în momentul în care vom avea, așa cum prevăd normele Uniunii Europene, 260 de hecatere de spațiu verde raportat la un oraș cu peste 170.000 de locuitori, cum este Bacăul. Eu mi-am argumentat foarte bine poziția la discuțiile care au avut loc în cadrul comisiei, dar văd că deranjează lipsa unanimității de voturi”, a replicat Teodoru. „Este mult mai stringent să construiești locuințe decît să pui pe primul loc problemele de mediu”, a spus primarul Sechelariu, care i-a recomandat directorului Direcției de Spații Verzi și Salubritate să îl informeze pe consilierul Teodoru despre cît de mulți copaci s-au plantat în ultima vreme în municipiul Bacău. Polemica între Dumitru Sechelariu și consilierul Teodoru a durat minute bune. Cel care a pus capăt acestei discuții a fost Neculai Șutu, președintele de ședință, care, cu tact, a trecut către următorul proiect de hotărîre aflat pe ordinea de zi. (E.SOLOMON)
Lasă un răspuns