• deși bună parte din membrii formației au plecat la Ansamblul „Busuiocul”, „Plaiurile Bistriței” încîntă și la 58 de ani de la înființare
Cînd vine vorba de muzica populară în Bacău, toată lumea se
gîndește la Ansamblul „Plaiurile Bistriței”. În cei 58 de ani de existență a participat la numeroase festivaluri și concursuri, a luat premii peste premii și s-a afirmat atît în țară, cît și peste hotare. După 1990, Ansamblul a început să-și cîștige existența de unul singur, numele și valoarea ajutîndu-i pe membrii „Plaiurilor” să treacă cu ușurință peste dificultățile societății în tranziție. În ultimul timp, au circulat zovnuri în urbea noastră cum că reputatul Ansamblu băcăuan s-ar fi desființat, prin apariția „Busuiocului”, în care sînt angajați o parte din membrii „Plaiurilor Bistriței”. Plecînd de la această nefastă șușoteală, am luat legătură cu Vasile Iacob, directorul Casei de Cultură din Bacău, care ne-a declarat: „Ansamblul „Plaiurile Bistriției” nu s-a destrămat. Au plecat la <
Plecarea unora dintre colegi la altă formație nu i-a lăsat indiferenți nici pe „bătrînii” plaiurilor. Întrebat de ce nu a părăsit Ansamblul vechi pentru cel nou, Gheorghe Spiridon, care cîntă la contrabas, ne-a mărturisit: „nu voi putea pleca niciodată. Sînt aici din 1967, am colegi și șefi buni”. Față de „trădarea” celorlalți, el crede că „au plecat gîndindu-se la potențialul financiar al noii Orchestre”. Chiar și așa, el „s-a întristat foarte tare, dar cei care am rămas ne-am ajutat între noi”. Atitudinea celor plecați dincolo, la „Busuiocul”, a întremat în cugetul lui Spiridon o reacție foarte clară și fermă: „Cred că peste doi ani se vor ruga să vină înapoi la noi, dar vreau să-i anunț că nu suntem loc de refugiu”.
În altă ordine de ei, Vasile Iacob nu este supărat de cele întîmplate, întrucît, în opina sa, „Ansamblul „Plaiurile Bistriței” face față cu brio oriunde, nu numai în țară, ci și în străinătate. „Paradoxal pentru directorul Casei de Cultură este și faptul că orchestra nu a fost invitată anul acesta la Festivalul „Ion Drăgoi”, unde anul trecut „am obținut premiul I și premiul II.”
Afiliați la Asociația Națională a Caselor de Cultură, Ansamblurile „Plaiurile Bistriței” vor continua să răzbată în desișul societății de tranziție. „În septembrie vom căuta cîțiva instrumentiști pentru a mai îmbogăți formația”, a precizat Vasile Iacob.
Pînă atunci, iubitorii muzicii populare s-au putut convinge de valoarea și farmecul celor de la „Plaiurile Bistriței”, duminică, 18 august, cînd au cîntat în parcul Gherăiești cu prilejul Zilei Metalurgistului. (Constantin GHERASIM)
Lasă un răspuns