Volumul delictelor silvice din judetul Bacau a fost, in 2010, cel mai mic din ultimii 20 de ani. Anul trecut s-au inregistrat, in padurea statului, 1.480 mc in aceasta categorie, din care doar 500 nejustificati, diferenta fiind justificata prin acte de contraventii si infractiuni. Cea mai grava situatie a fost in anul 2004, cu peste 27.000 mc. „Starea infractionala conjuncturala – spune directorul Directiei Silvice Bacau, Gheorghe Manaila – a scazut, in primul rind, datorita strategiei la nivel national, unde s-a incheiat un protocol intre institutiile statului (Politia, Jandarmeria, Garda de Mediu, Garda Financiara si Romsilva), pentru conclucrare si colaborare. Exista un program comun de actiune, cu caracter prioritar de preventie si au fost actiuni complexe, cu echipaje mobile, cu puncte fixe de control”.
Silvicultorii administreaza, prin contracte de servicii de paza si administrare, si 22.400 de hactare de padure aflata in proprietate privata. Pe aceasta suprafata a fost inregistrata o paguba de numai 480 mc, din care doar o treime nejustificata. Sint, insa, multe suprafete de padure in proprietate privata (s-au retrocedat, in total, 102.000 de hactare) pentru care nu exista contracte de paza si administrare. In judet mai actioneaza, de asemenea, opt ocoale silvice private, care administreaza circa 62.000 ha. Astfel, 18 – 20% din suprafata impadurita a judetului este nepazita.
In general, in regim silvic volumul de masa lemnoasa care se recolteaza in cursul unui an este mai mic sau cel mult egal cu cresterea anuala. „Niciodata, la nivel national, nu se taie mai mult decit creste – a precizat Gheorghe Manaila. Directia Silvica Bacau a exploatat, anul trecut, 670.000 mc de lemn, prin agenti economici in licitatii de masa lemnoasa pe fir, prin licitatii de prestari de servicii silvice cu agenti economici ori chiar prin exploatari in regie proprie. „Avem in dotare 42 de utilaje – a mai spus directorul institutiei. Cu ele, exploatam masa lemnoasa si o valorificam la drum auto sau in depozitele primare, pentru ca in contractul nostru de management avem si indicatori de profit, care trebuie realizati”. (Petru DONE)
Lasă un răspuns