Doi producători băcăuani s-au înscris în programul de ajutor de minimis oferit de stat pentru cultura de usturoi. Aceștia vor cultiva usturoi pe o suprafață de 2,47 hectare.
„Schema de ajutor se desfășoară pe o perioadă de trei ani, până în 2021, iar sprijinul financiar este de 1.000 euro la hectar, calculat proporțional cu suprafața pe care s-a obținut o cantitate de minim 3.000 kilograme la hectar”, explică Simona Barzaghideanu, directorul Direcției pentru Agricultură Bacău.
Cererile se mai pot depune până pe 15 mai, beneficiarii vizați fiind persoanele fizice autorizate care au atestat de producător, întreprinderile individuale și familiale și producătorii agricoli persoane juridice. Usturoiul băcăuan va fi valorificat în perioada 1 iulie – 29 noiembrie.
Și programul de sprijin al producției de tomate continuă, pentru anul 2019 fiind înscriși 26 de fermieri, dintre care 12 sunt pentru ciclul I de cultură. 10 legumicultori au înființat deja culturile, rodul lor urmând să fie valorificat în curând. Pentru cealaltă perioadă de cultură, cererile se vor depune până pe 15 septembrie, urmând ca toamna târziu să avem roșii băcăuane pe tarabe. Sprijinul financiar este de 3.000 de euro.
Pentru fermierii care anul trecut au suferit pagube în urma ploilor abundente, ajutorul oferit de stat a fost majorarea avansului pentru subvenții de la 50 la 70 la sută și urgentarea plăților. În același timp, potrivit unui răspuns oficial, se pare că la controalele efectuate anul trecut nu au fost găsiți în piețele agroalimentare deținători de atestate de producător fără a avea și calitatea de producător, iar în depozite și la operatorii economici nu au fost găsite loturi de legume/fructe fără documente de proveniență.
Lasă un răspuns