Anul agricol (calendaristic) 2011 este vazut diferit de fermieri, in functie de culturile pe care le-au ingrijit si recoltat, de rezultatele obtinute, dar si de atitudinea statului fata de domeniile lor de activitate. Anul agricol 2010 – 2011 a fost considerat, in general, unul dintre cei mai buni pentru Romania, cu productii record mai ales la cereale, despre care se spune ca au salvat evolutia Produsului Intern Brut. Fermierii il judeca, insa, la bani marunti, iar unii dintre ei cred ca adevarul despre acest an se va vedea abia atunci cind se va trage linie asupra situatiei economico-financiare a fiecarei ferme, adica la sfirsitul primului trimestru din 2012. Iata doua opinii pe acest subiect.
Daniel Ciobanu, Prodagras Damienesti: Ce am cistigat în prima parte a anului, am pierdut în a doua parte. Pina la urma, una cu alta, 2011 se poate numi un an sub medie, pentru ca ce am semanat în toamna s-a semanat putin, nu rasar culturile si aceasta înseamna, deja, un handicap pentru anul viitor. Nici situatia fermierului nu a fost mai buna. Anul trecut a fost productie mai mica, dar au fost alte preturi. Acum, abia cind vom închide anul financiar se va vedea diferenta. Colac peste pupaza, mai vine si taierea de subventii, care ne va da peste cap. Se aude ca se va taia de tot PNDC (Plata Nationala Directa Complementara). În acest an, dupa ce a venit la conducerea Ministerului Agriculturii, domnul Valeriu Tabara, pina in luna noiembrie, a reusit sa ne duca cu vorba. S-au facut niste pasi înainte în achitarea subventiilor, dar aceasta ni se prezinta tot timpul ca fiind ceva deosebit, ca o lupta cistigata (desi nu stim cu cine!), însa efectele s-au vazut mai tirziu, la încasarea subventiilor. Finalul anului ne trage în jos. Toate costurile au crescut, datorita trimbitatelor cresteri de preturi la cereale. Dar nu a fost asa. S-a plecat de la 0,70 de lei pe kilogramul de porumb, în Sud, în Ialomita, în septembrie, dar la noi, în Bacau, s-a ajuns la 0,55 de lei sau 0,58 de lei. Iar fermierii au fost obligati sa vinda din lipsa spatiilor de depozitare. Spatii pentru care ministrul Agriculturii si-a luat angajamentul ca ne va ajuta sa le construim, pe asociatii. Anul va vea un final tragic, chiar dezastruos, pentru ca seceta nu permite plantelor sa rasara. Din 300.000 de hectare semanate pina acum, fata de 50.000 de obicei, în cultua am înteles ca vor mai ramine doar 100.000. Daca mai vine si un ger de minus 15 grade Celsius si prinde rapita mica, abia rasarita în octombrie, o omoara de tot. În plus, nici griul nu vrea sa rasara, desi a fost semanat în perioada optima, la sfirsit de septembrie – început de octombrie. Unde am arat imediat, pe miriste, griul a rasarit, dar în alte parti nu. Doar pe 15 – 20% din suprafata.
A fost o propaganda desantata cu anul agricol 2011 la superlativ. Anul financiar este hotaritor, nu cel agricol. Daca noi am arat cu 40 de litri de motorini la hectar, fata de 20 în vreme normala, consumul e dublu. Plus ca s-au scumpit si îngrasamintele, cu 25 – 30%. Ureea a ajuns de la 15 la 21 de lei. Daca se mai scumpesc si pesticidele, unde ajungem? Plus alte cheltuieli, dintre care cele pentru datoriile la stat, scoase la iveala retroactiv.
Florin Acatrinei, Pomaltoi Letea Veche: Anul 2011 a fost unul în care profesionalismul si-a spus cuvintul. A fost, pentru pomicultura, o primnavara mai secetoasa, care necesita irigare, dar din iunie pina la început de august a fost o abundenta de ploaie, care a necesitat tratamente sustinute la pomi. Cine nu le-a facut, fie ca nu a stiut, fie ca nu a avut posibilitatea, si astfel nu i-a mers bine. Ciresele si visinele au ramas ceva mai mici, dar recolta a fost multumitoare, dar cine nu a facut tratamente a avut probleme cu patarea frunzelor, cu rapanul fructelor, la par si mar. Si piata a fost buna, pentru pomicultori, cu preturi bune pentru noi. S-a eliminat un segment din piata, prin problemele pe care le-au avut neprofesionistii, care nu au mai facut recolta. Probleme cu înghetul în primavara au fost si în Polonia sau Ungaria, ca si pe la noi. Deci s-a redus si afluenta fructelor aduse din afara.
Lasă un răspuns