Banca Nationala a Romaniei (BNR) a pus in circulatie, in scop numismatic, o moneda de argint cu tema Anul International al Chimiei. Moneda are valoarea nominala 10 lei, forma rotunda, un diametru de 37 mm, o greutate de 31,103 g si cant zimtat.
Aversul prezinta o compozitie care reda un fragment din tabelul periodic al elementelor, citeva recipiente de laborator, reprezentarea unei molecule si un microscop; in partea superioara, inscriptia in arc de cerc ROMANIA, valoarea nominala 10 LEI si stema Romaniei.
Reversul prezinta portretul chimistului roman Costin Nenitescu si inscriptia in arc de cerc COSTIN NENITESCU; sub portret, sigla Anului International al Chimiei 2011; in dreapta, anul aniversar 2011 si o compozitie care sugereaza un experiment, simbolul atomului si formulele a doi compusi chimici sintetizati de Costin Nenitescu; la exterior, inscriptia in arc de cerc ANUL INTERNATIONAL AL CHIMIEI.
Monedele, ambalate in capsule de metacrilat transparent, sint insotite de brosuri de prezentare a emisiunii numismatice, redactate in limba romana, engleza si franceza. Brosurile includ certificatul de autenticitate, pe care se gasesc semnaturile guvernatorului BNR si casierului central. Tirajul emisiunii este de 500 de bucati, iar pretul de vinzare, inclusiv brosura de prezentare, de 420 de lei, exclusiv TVA. Monedele au putere circulatorie pe teritoriul Romaniei. Punerea in circulatie, in scop numismatic, se face prin sucursalele regionale Bucuresti, Cluj, Iasi si Timis ale BNR. (Petru DONE)
Lasă un răspuns