Centralele termice de cartier din Onesti au fost repornite incepind de saptamina trecuta, chiar daca populatia nu si-a achitat integral datoria, iar firma de termoficare din municipiu, SC Termon CT SA, mai are inca restante catre furnizorul de gaze. “Repornirea centralelor termice de cartier se face in conditiile in care populatia nu si-a achitat integral obligatiile de plata catre SC Termon CT SA, iar aceasta nu si-a onorat complet obligatiile catre furnizorul de gaz, SC Conef Gaz SRL, furnizorul dind dovada de foarte multa intelegere”, a precizat Cornel Stefanescu, administratorul unic de la Termon, prin intermediul unui comunicat postat pe site-ul firmei, termon.ro. Valoarea exacta a datoriilor nu a fost precizata, iar administratorul Stefanescu nu raspunde la telefon, de citeva zile. Cu ceva timp in urma, acesta a spus ca nu mai doreste sa furnizeze informatii catre presa, pentru ca este nemultumit de faptul ca apar “stiri negative” in legatura cu Termon. Insa, in ultimele declaratii de presa, Cornel Stefanescu a sustinut ca, din banii obtinuti prin valorificarea unor active, circa 3 miliarde de lei vechi, si din sumele transferate de la bugetul de stat, de aproape 5 miliarde de lei vechi, va putea sa achite in totalitate datoria catre furnizorul de gaz. Administratorul unic a mai spus, la ultimele declaratii de presa, ca populatia si agentii economici din Onesti mai aveau datorii de peste 31 miliarde de lei vechi, cu tot cu penalitati, si ca ritmul incasarilor este greoi. “Neonorarea de catre populatie a obligatiilor de plata va face imposibila sustinerea furnizarii gazelor naturale catre societate in perioada rece 2009 – 2010”, se mai precizeaza in comunicatul postat pe Internet. Pentru neplata datoriilor de catre consumatorii din sistemul nou, cu distributie pe orizontala si contorizare individuala, s-au gasit masuri eficiente, care constau in inchiderea robinetelor de la grupurile de contorizare si sigilarea acestora. Insa pentru cei din vechiul sistem, cu distributie pe verticala si fara contorizare individuala, masura nu poate fi aplicata. Se poate sista furnizarea apei calde doar pe intreg blocul, caz in care sint afectati si cei care sint cu platile la zi, iar nemultumirea acestora se poate concretiza in debransarea de la sistemul centralizat de termoficare. Pe de alta parte, daca nu se vor face platile pentru apa calda furnizata acum, Termon ar putea acumula alte datorii catre furnizorul de gaz, care ar sista livrarile catre firma de termoficare, iar apartamentele onestenilor risca sa ramina neincalzite la iarna.
George MARTIN
strainul a zis
Sa spuna acel individ Stefanescu de ce are centrala individuala la apartamentul unde locuieste si nu e legat la incalzirea centrala.
Chiar crede ca lumea e proasta, poate sa vinda gogosi in Onesti cu incalzirea centralizata? Iarna trecuta a costat si 8 milioane o factura la incalzire pe doua camere. La sistemul la care incaseaza salariu de director.
Asta e motivul pentru debransarile in serie si neplata facturilor vechi, refuzul prostirii in fata si a abuzului administratiei locale.
unu' a zis
Subscriu la ce a afirmat ‘strainul’
Acest om, Stefanescu are f mult tupeu sa ameninte cu nefurnizarea serviciilor dar nu isi recunoaste incompetenta de a administra aceasta societate.
Daca tot au proslavit acest nou sistem de ce nu au tinut de la inceput situatia cu incasarile sub control.Nu a platit… il debransezi . fara sa pui pe jar si pe cei care , cu eforturi le-au bagat milioane in conturi, de cele mai multe ori nejustificat de multe.
Dar lor le convine si asa, au vandut toate aparatele de masura, si-au luat partea si de aici… puneti-va centrala daca nu va place fara apa calda.
Eu am avut incredere in ei si m-a costat 15 milioane.
Deci sa lase faza cu aruncatul pisicii la altii.Eisunt de vina ca nu au stiut sa administreze o afacere.
Dar vorba strainului… ei nu sunt legati la acest sistem minunat de tocat bani.Cam atat…
Madona a zis
Pe voi cine va tine cu forta in sistemul centralizat???
strainul a zis
Centrala individuala isi pun toti care au si sunt dispusi sa cheltuiasca vreo 60-70 de milioane.
Dar inca o data, ditamai director al Temonului e unul din cei cu centrala individuala la apartamentul personal. E dreptul lui de cetatean sa aleaga, bine fie.
Insa acest individ cetatean, personal nu da doi bani pe eficienta sistemului centralizat. Sistemul trebuie sa mearga ca sa-si ia salariul de cateva mii de euro lunar, atata tot.
Pe spinarea amarastenilor care suporta facturi de 2-3 ori mai mari decat el, facturi rezultate din incompetenta lui de director, din abuzul sistemului, din durerea lui in c(oe)ur.
Madona a zis
Daca faci parte dintre amarasteni si nu ai bani de centrala, atunci puneti-va si voi gigacalorimetru la scara, si gata, platiti exact cat consumati…
Strainul a zis
La gigacalorimetrul blocului il putem invita sa se lege pe Cornel directorasul iarna asta, sa vada cum e si sa ne dea pe pielea lui un exemplu pozitiv de eficienta.
Amarastenii, nu te teme mai toti au gigacalorimetru la scara si daca era bine mai primea si el un salut pe strada.
Gretos si indolent insa, se ascunde ca un sobolan la birou-ceva teren-masina si apoi acasa. Ca sa-si admire centrala pe gaz, piesa de pret cu care a scapat de CET, centrala de cartier, de sistemul la comun cu prostii care-i dau salariul.
bacauan a zis
-ti poti muta la noi in Bacau ca la noi ii mai ghini
Servicii de doi lei si idei crete: Pentru CET muma, pentru noi ciuma
29 August 2009
Masurile de recuperare a banilor de la consumatorii rau-platnici ai CET-ului se lasa asteptate, desi sunt trâmbitate periodic dinspre Primaria Bacau. Nici cele pentru cresterea calitatii serviciilor nu prea se vad. In schimb, locatarii sunt siliti sa incheie conventii de plata direct cu CET-ul. Vor primi in continuare apa calâie si caldura la preturi astronomice, dar, cu o simpla semnatura, deschid calea executorului spre usa lor.
In luna iulie, Consiliul Local Bacau a emis hotarârea cu numarul 221, prin care se impune trecerea la facturarea/incasarea individuala a energiei termice de catre CET. Fiecare proprietar de apartament bransat la CET ar trebui sa incheie o conventie direct cu furnizorul. Acesta ii va factura direct consumul, va controla citirea repartitoarelor de costuri din apartamente si il va putea actiona in instanta daca nu achita la timp costul caldurii si al apei calde.
Niciun avantaj pentru bacauan
Ce inseamna aceasta pentru locatar? Trecerea de la un stapân la altul. Costurile se vor imparti in continuare pe baza repartitoarelor de costuri sau “la pausal”, acolo unde nu exista aparate de masura. Ambele sisteme sunt dezavantajoase pentru locatari. Ei vor continua sa plateasca ce nu consuma si vor fi taxati in continuare la pret de apa calda pentru apa calâie când vor sa faca o baie. Singura diferenta este ca vor da banii la casieriile CET-ului, nu la asociatie.
Avantaje teoretice pentru CET
Singurul avantajat, deocamdata doar teoretic, este CET. “Oamenii vor plati caldura si apa calda direct la furnizor, asa ca banii lor nu vor mai ajunge la Compania de Apa sau la E-On si nici nu vor mai putea fi folositi pentru plata salariilor in asociatii”, ne-a declarat Gheorghe Muntianu, sef birou asociatii de proprietari la Primaria Bacau. Reprezentantii acestui birou si cei ai CET s-au intâlnit pe parcursul mai multor zile cu presedintii si administratorii asociatiilor de proprietari. Multi dintre acestia accepta facturarea individuala pentru a scapa de eternele scandaluri legate de pretul incalzirii. Altii, dimpotriva, cred ca nu vor mai avea niciun control asupra platii facturilor de la furnizori, ceea ce va duce la sistari de apa, energie electrica si gaze.
Distributia pe orizontala a cazut lata
Adevarata solutie pentru o repartizare justa a facturilor de la furnizorii de utilitati este distributia pe orizontala. Aceasta s-a realizat pe sarite, in câteva blocuri. CET si Primaria Bacau nu s-au priceput sa comunice cu locatarii, sa le prezinte avantajele sistemului. Apoi, lucrarile au fost executate de firme favorite, fara experienta in lucrari, care au provocat inundatii si au facut lucrari de mântuiala (pe strada Stadionului, de exemplu). Anul acesta, proiectul a fost lasat balta. Primaria promite ca va fi reluat, odata cu reluarea lucrarilor de reabilitare termica. Când si cum, nu se stie.
Doina Mincu
(desteptarea)