• cele mai multe dintre fîntînile gospodarilor din zona rurală a județului nu sînt construite și amplasate corespunzător • analizele chimice și bacteriologice le indică drept focare de îmbolnăvire pentru oamenii care le folosesc
Singurii locuitori din zona rurală a județului care beneficiază în acest moment de aprovizionare cu apă dintr-o rețea publică sînt țăranii din Podu Turcului și Sascut. Faptul că au apă la robinete nu îi face pe locuitorii acestei zone a județului mai norocoși decît alte persoane care trăiesc la țară. Instalațiile de apă din cele două comune furnizează apa prin pompare, fără să existe, însă, posibilitatea de o supune operațiunilor de dezinfecție. Ca urmare, apa nu poate fi declarată potabilă. „Furnizarea apei se face fracționat, iar rețeaua de distribuție prezintă un grad avansat de uzură. Din acest motiv, o parte a probelor analizate nu sînt corespunzătoare din punct de vedere bacteriologic. La Podu Turcului, de exemplu, în primele zece luni ale anului, au fost analizate fizico-chimic și bacteriologic 3.500 de probe de apă, dintre care 54 nu erau corespunzătoare chimic, iar alte 23 nu erau bune din punct de vedere bacteriologic”, spune dr. Antoaneta Dobreanu, șefa biroului Igiena Mediului din cadrul Direcției de Sănătate Publică (DSP).
Nici construirea unei fîntîni proprii într-o gospodărie de țară nu este întotdeauna o soluție pentru a avea la dispoziție apă potabilă. În mediul rural, aprovizionarea cu apă potabilă se face în proporție de 85% numai din fîntîni, restul fiind acoperit de microcentrale, aflate în directa gestionare a primăriilor. Un alt studiu întreprins de specialiștii de mediu ai DSP în primele zece luni ale anului s-a concretizat în analizarea apei din 929 de fîntîni din mediul rural. După analizele de laborator, 146 dintre acestea nu au corespuns chimic, iar alte 172 erau periculoase pentru consumatori, întrucît aveau încărcătură bacteriologică mare. Inspectorii DSP au dat și verdictul: toate aceste fîntîni nu au apă potabilă din cauza construcției și amplasamentului neadecvat.
Cele mai frecvente greșeli pe care le fac țăranii cînd își construiesc fîntîni sînt amplasarea acestora în imediata apropiere a latrinelor sau a grajdurilor de animale. „În majoritatea comunelor de șes și deal, apa conține o cantitate mare de nitrați. La Luizi Călugăra, Răcăciuni, Tamași, Plopana, Poiana Negustorului, Podu Turcului, Pădureni, Oituz și Faroani sînt depășite concentrațiile admise”, a specificat doctorița Dobreanu. Ca urmare a faptului că în multe localități apa nu corespunde din punct de vedere sanitar, au fost semnalate și situații de îmbolnăviri. Cei mai afectați au fost sugarii. Hrăniți cu ceai sau lapte praf, preparate cu apă din aceste fîntîni, mulți dintre ei au ajuns să se intoxice cu nitrați. În primele zece luni ale anului au fost internați cu intoxicație cu nitrați 17 bebeluși din județul nostru. Mai rezistenți, dar nu invincibili în fața nitraților, adulții se pot trezi, potrivit explicațiilor medicilor, cu boli cronice ale ficatului și aparatului digestiv. (Cezara DUȚĂ)
Lasă un răspuns